Gravide uden seler sætter livet på spil

En tragisk trafikulykke kostede i går en unge kvinde livet. Den 27-årige kvinde var gravid i femte måned, og hun brugte ikke sikkerhedssele.

Selen er at foretrække - altid.
Selen er at foretrække - altid.

Ingen ved, om den dræbte kvinde fravalgte selen af hensyn til fosteret, men det er ikke ualmindeligt, at gravide kvinder bliver usikre på, om de bør bruge sele eller ej.

- Det spørgsmål får vi faktisk tit, siger Lilian Bondo, formand for Jordemoderforeningen.

Loven: lægeerklæring eller sele
Nogle gravide frygte for, at trykket fra selen kan komme til at skade barnet under en hård opbremsing, og så kan det være ubehageligt med en stram sele, der snærer om maven.

Loven er ikke desto mindre klar. Du skal have sikkerhedssele på, og der er ikke nogle særlige regler for gravide. Hvis du skal undgå selen, skal du opsøge din læge og få en erklæring, hvor der står, at det ikke er medicinsk tilrådeligt at bære sele, og den skal du så have med i bilen, så politiet kan se den, hvis du skulle blive stoppet.

Det fortæller politiassistent Anders Søndergaard ved færdselspolitiet i København.

Den behagelige løsning
Men der er ingen grund til at gå til yderligheder, som involverer lægebesøg og erklæringer. For slet ikke at tale om faren ved at køre uden sele.

I babyudstyrsforretninger er det muligt at købe en særlig sele til gravide. Selen strammer under brystet og over lårene, men ikke direkte på maven.

- Selen tilgodeser fosteret, og så er det mere behageligt for kvinden, fortæller Uwe Koch, indkøbsdirektør i BabySam.

Større risiko uden
Og gravide kvinder bør altid vælge selen, uanset hvad.

- Det er en større risiko ikke at bruge sele, siger Lilian Bondo.

- Jeg kan godt forstå, nogle kvinder bliver bange, men hvis selen anbringes korrekt, så sker der ingenting, forsikrer hun.

Har du eller din kæreste fravalgt selen af hensyn til fosteret under en graviditet? Kan du sætte sig ind i, at kvinder fravælger selen, når de venter barn?