Annonce:
Annonce:

En død teenager redder fem

Engelske Ruby Nagra havde taget stilling til organdonation og reddede ved sin død fem andres liv. Mange danskere tager ikke stilling til organdonation, før det er for sent

Har du taget stilling? Foto: Gerry Johansson
Har du taget stilling? Foto: Gerry Johansson
Annonce:
Følg nationen!

Da britiske Ruby Nagra blev begravet i fredags, var det en tidlig og tragisk slutning på et alt for kort liv. Den kønne 18-årige pige var kun seks uger inde i studierne ved Nottingham Trent University, da hun oplevede problemer med en øjeninfektion.

Hun ringede hjem for at fortælle hun skulle til lægen, men kort tid efter besøget på øjenklinikken kollapsede Ruby, og hun blev få timer efter erklæret hjernedød.

Ruby Nagra var blevet ramt af en aggressiv meningitis, og hendes liv stod ikke til at redde. Det gjorde fem andre briters til gengæld.

Tog stilling på værtshus
Ruby havde tidligere henkastet fortalt sin mor, at hun var tilhænger af organdonation.

- Jeg husker, at vi havde den snak på en pub, hvor hun sagde: 'Mor, hvis jeg dør, og nogen har brug fra noget af mig, så giv dem det'. Derfra vidste vi, at det var hendes vilje, siger moderen til avisen Telegraph.

Annonce:

Den bemærkning betød, at Rubys hjerte, lever, begge nyrer og ene lunge blev fjernet i timerne efter, hun var erklæret hjernedød. Det reddede livet for fem andre.

Moderen Jasvinder Kaur siger til Telegraph.co.uk, at hun og ægtemanden er meget stolte over datterens offervillighed.

Danskere dør på ventelister
Herhjemme er det et stort problem at få flere til at blive organdonorer.

I Danmark venter godt 650 mennesker lige nu på et organ, og køen vokser støt år for år, det fortæller formand for Transplantationsgruppen Ib Gaarde-Nissen til jp.dk.

- Folk dør stadig på ventelisterne, eller også bliver de taget helt af, fordi de er for syge til tranplantationen, siger Ib Gaarde-Nissen.

Sidste år blev der doneret organer fra 78 hjernedøde danskere, og frem til 1. oktober i år har 428 danskere fået en ny nyre, hjerte, lever eller lunge.

Annonce:

Født som donor
650.000 danskere har registreret sig i det officielle donorregister og har dermed taget stilling. Ligesom i Storbrittainien er det også tilstrækkeligt i Danmark at udtrykke sin vilje til pårørende.

- Men uanset hvad har de pårørende altid det sidste ord. Hvis det volder de pårørende for stor smerte, har de ret til at modsætte sig den afdødes ønsker, siger Ib Gaarde-Nissen til jp.dk.

Ligesom herhjemme, diskuterer briterne for tiden muligheden for 'formodet samtykke til organtransplantation', dvs. at alle automatisk er født organdonorer, medmindre de selv har frabedt sig det.

Er 'formodet samtykke' en løsning på manglende donorer? Skal man frabede sig organdonation, eller skal man tilmelde sig?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: