Annonce:
Annonce:

Danmark som bananrepublik

Menneskerettighederne overtrædes, hvis tuneserlov hastes igennem.

Hvorfor har du så travlt, Birthe?(Foto: Carsten Snejbjerg)
Hvorfor har du så travlt, Birthe?(Foto: Carsten Snejbjerg)
Annonce:
Følg nationen!

Den såkaldte tuneserlov er genstand for et sandt stormvejr. Eksperter i alle afskygninger kritiserer forslaget, og de mener, at loven vil koste Danmark en dom ved den Europæiske Menneskeretsdomstol.

Sandholmlejren som fængsel
Loven skal stramme reglerne, så udlændinge på tålt ophold fremover skal opholde sig i Sandholmlejren og melde sig hos politiet dagligt. Det er en overtrædelse af menneskeretskonventionen, mener flere eksperter, det skriver Jyllands-Posten i dag.

Hvis loven vedtages, vil den være i konflikt med den såkladte proportionalitet. Det betyder, at den tildelte straf skal være rimelig i forhold til en persons forseelse.

Annonce:

I Sandholmlejren for en ulovlig tur til Sverige
- Loven omfatter alle, der er på tålt ophold. Ikke kun de tre personer, der er terrormistænkte. Således også den person, hvis forseelse har bestået i forsøg på ulovligt at rejse ind i Sverige. Det er en adfærd, der er i bagatelafdelingen, og det vil være helt ude af proportioner at pålægge vedkommende så omfattende foranstaltninger, siger seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, Kim U. Kjær til Jyllands-Posten.

Han er overbevist om, at Mennskeretsdomstolen vil nå frem til samme resultat.

- Det er en meget sandsynlig mulighed, at Danmark vil blive dømt ved Menneskeretsdomstolen i Strasbourg, siger Kim U. Kjær.

Tænk over det en ekstra gang Birthe
Og det er ikke kun Institut for Menneskerettigheder, der er ude med riven. En halv snes organisationer, og hele fem juridiske sammenslutninger, har advaret integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) mod loven, fordi den overtræder den Europæiske Menneskeretskonvention.

Organisationerne kritiserer, at man ikke menneskeretsligt må gribe ind over for den enkeltes privatliv. Hvis loven bliver vedtaget, kunne der blandt andet ske det, at en person forhindres i at være sammen med sin familie, fordi han er tvunget til at opholde sig i Sandholmlejren.

Foreningen af Beskikkede Forsvarere sidestiller et sådant tvangsophold med frihedsberøvelse.

Annonce:

- Og det kræver domstolskontrol, fastslår foreningens formand, Henrik Stagetorn overfor Jyllands-Posten.

Slap nu af med den lov
Også Foreningen af Offentlige Anklagere kritiserer loven for 'ikke at være tilstrækkelig klaret og præcis'.

Birthe Rønn Hornbech har selv nedsat et bredt sammensat arbejdsudvalg, der skulle undersøge, hvordan tålt ophold gribes an i udlandet. Udvalget skulle også lede efter en løsning på, hvordan mistænkte for terrorvirksomhed kan få deres sag prøvet ved domstolen, uden at PET ved samme lejlighed lægger al deres materiale frem i offentligheden.

Men integrationsministeren har ikke tid til at vente på sit eget udvalg, og det er et tilbagevendende kritikpunkt, at stramningen skal køres igennem med så stor hastighed. Flere er trætte af, at de ikke har tid til at komme med gennemarbejdede indsigelser mod loven.

Og politisk er der på Christiansborg betænkelighed ved de mange og alvorlige kritikpunkter.

Annonce:

- Det er meget skrappe høringssvar. Det er klart, vi skal leve op til konventionerne, så som det ligger nu, kan vi ikke stemme for loven, siger integrationsordfører Henrik Dam Kristensen (S) til Jyllands-Posten.

Kan vi leve med en lov, der overtræder menneskeretskonventionen? Hvorfor skal det gå så stærkt med tuneserloven? Er du enig i eksperternes kritik?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: