Flere søger julehjælp

Et stort antal fattige børnefamiler savner hjælp i højtiden, mange får afslag

Et stigende antal danskere søger julehjælp hos velgørende organisationer. Organisationerne forsøger at hjælpe de trængte familier med kontanter eller mad, så de kan klare sig gennem julen.

Udenfor de andres fest
Der findes mange fattige familier og enlige i Danmark, for hvem det er en kamp at kunne stille en julemiddag på bordet og lægge gaver under træet. Disse voksne og børn kan søge om pakker med julehjælp hos nødhjælpsorganisationer, hvor de kan få tildelt en kurv med madvarer, penge eller gavekort.

Danskerne bliver mere fattige
I år har rekord mange ansøgt.

Både Frelsens Hær, Kirkens Korshær, ASF-Dansk Folkehjælp og Samvirkende Menighedsplejer melder alle om en voldsom vækst i henvendelser. Også Røde Kors har i år modtaget henvendelser, og det selvom organisationen slet ikke uddeler julehjælp.

Svært at hjælpe alle
Børnenes Kontor, der uddeler julehjælp, har også fået mange henvendelser, flere end de kan imødekomme.

- Vi har fået næsten 4000 ansøgninger, men forventer ikke at have råd til mere end omkring 2000 julepakker, siger forretningsordfører Rainer Lenze på Børnenes Kontor i København til Ekstra Bladet.

Mødrehjælpen håber på at kunne uddele 700 julecheck, sådan som man også gjorde sidste år, men dengang holdt det også hårdt. Det var kun fordi, at der kom fokus på, at danskere hellere ville give en ged til Afrika, end at støtte fattige danskeres jul, at der kom gang i indsamlingen.

I år har Mødrehjælpen ladet sig inspirere af 'ged-ordningen', og de tilbyder bidragsydere, at man kan købe et gavekort til en enlig mor som julegave.

Dobbelt så mange pakker siden 2000
Frelsens Hær regner med at uddele omkring 6000 julepakker. De uddelte i fjor, alene i København, 2300 pakker, og det er mere end dobbelt så mange, som der blev uddelt ved årtusindskiftet.

Hvorfor er der kommet så mange fattige i Danmark? Hvordan kan det være, at tusindvis af familier ikke har råd til at holde jul i et velfærdssamfund? Hvordan hjælper vi bedst danmarks fattigste?