De fem værste Facebook-brølere

Den virtuelle guide til takt og tone på nettet.

To ud af tre er forvirrede over, hvad man kan tillade sig at gøre på internettet, det skriver Reuters. Der er heldigvis hjælp at hente.

En britisk pendant til Emma Gad, Debrett's, har lavet en guide til, hvordan du gebærder dig på sociale netværkssider som Facebook og Myspace. Det skriver Berlingske.dk.

Skulle man blive i tvivl, kan man altså skæve til Debrett's fem råd.

1. Profilbillede

Overvej dit valg af profilbillede grundigt. Det kunne dukke op på forsiden af alle landets aviser næste dag. Alverdens medier bruger i stigende grad netværkssider til at finde folk, og hvis du skal i avisen med et billede fra Facebook, så kan du jo ligeså godt finde et, hvor du tager dig ud fra din bedste side.

2. Venner

Dine venner på netværkssiderne skal kun være nogle, du virkelig ønsker på din liste. Derfor skal du vente 24 timer, før du accepterer eller fjerner en ven. Det tidsrum vil, ifølge Debrett's, give dig klarhed over, om du virkelig ønsker personen som en ven.

Du er ikke tvunget til at acceptere en venneanmodning fra ekskæresten eller personer, du ikke bryder dig om.

3. Husk at ringe

Du kan ikke nøjes med at skrive en virtuel hilsen, når dine venner af kød og blod har fødselsdag, skal giftes eller har barnedåb. Det kan være fristende, fordi det er nemt, men det er ikke god takt og tone.

Som hovedregel skal du ringe eller sende et kort, når der sker en vigtig begivenhed i dine venners liv, du ville jo også helst have et kort, hvis det var dig selv.

4. Billeder

Du kan ikke lægge billeder ud på nettet af dine venner i en hvilken som helst situation. Tænk dig derfor godt om, inden du oploader jeres fælles festbilleder.

Der er mange, som har adgang til billederne, og det kan være din kammerats chef er mindre begejstrede for drukbilleder, end din chef er.

Lad være med at lægge billeder på nettet af dine venner, hvor de er i situationer, du ved, de ikke ville bryde sig om at blive set i.

5. Ukendte ’venner’

Pas på med at blive 'venner' med folk, du ikke kender.

Kriminelle har fået øjnene op for de sociale netværkssider, og de udnytter, de oplysninger de får adgang til. Det kan f.eks. være beskeder på din profil om, hvornår du tager på ferie kombineret med din adresse.

En løsning er, at give personer du ikke helt ved hvem er, begrænset adgang til dine personlige oplysninger på din profil.

Du behøver ikke være ’ven’ med folk, du ikke kender.

Ifølge Debrett bliver man altså en sand verdensmand, hvis man følger de fem enkle råd, men er der noget hun har overset? Hvad er det værste du har gjort, eller oplevet, på netværkssteder som Facebook og Myspace?