Annonce:
Annonce:

Shopaholic på randen af selvmord

300.000 danskere har købemani. I ekstreme tilfælde kan det betyde, at de afhængige må gå fra hus og hjem.

Fænomenet 'shopaholics' er blandt andet kendt fra underholdende tv-serier som 'Sex and the City'.
Fænomenet 'shopaholics' er blandt andet kendt fra underholdende tv-serier som 'Sex and the City'.
Annonce:
Følg nationen!

Stiften.dk bringer i dag en historie om en ung mor, hvis afhængighed af at shoppe drev hende ud på selvmordets rand.

Den 33-årige kvinde havde både mand, barn og hjem, men hun satte det hele over styr i sin evindelige jagt efter penge, så hun kunne købe mere.

Bunder i usikkerhed
Anne er en af de mange kvinder, der med hendes egne ord: ' Reparerede ubehagelige følelser med indkøb', men selve fixet, der kommer af at købe noget nyt, varer sjældent længe, og jagten efter mere er allerstedsnærværende.

- Du kender sikkert selv tilfredsheden, når du har gjort et godt kup. Gang den med en million. Sådan føles det for mig, når jeg køber noget – også selv om det ikke er et kup, en god handel eller noget, jeg har ønsket mig længe, uddyber Anne til Stiften.dk.

Annonce:

Årsagen til Annes trang til at shoppe går tilbage til skoletiden, hvor hun var stille, usikker og blev mobbet meget. Den tilfredsstillelse det gav at købe noget nyt, fik alle problemerne til at forsvinde for en kort stund, og trangen til at købe voksede i takt med hun blev ældre.

300.000 danskere afhængige
I dag findes der, ifølge Stiften.dk, ca. 300.000 shopaholics i Danmark. Det svarer til ca. seks procent af befolkningen, og det er hovedsageligt kvinder, der ligger under for den voldsomme trang.

I USA lider omkring 10 procent af købemani, og her er det lige mange mænd og kvinder, som søger behandling.

Første gang Anne for alvor mærkede de alvorlige konsekvenser hendes afhængighed kunne få, var da hun som 18-årig fik en betinget dom, fordi hun havde taget af kassen i den butik, hvor hun arbejdede.

- Jeg ramte jorden for alvor, da jeg stod i retten. Det var et wake up call som fik mig på rette bane – i en periode, siger Anne til Stiften.dk.

Annonce:

Gik nedenom og hjem
Anden gang det gik rigtigt galt, var da Anne, som selvstændig i skønhedsbranchen, måtte lukke sin virksomhed, fordi hun havde shoppet omsætningen væk. På det tidspunkt havde hun en gæld på 200.000 kroner.

Hendes kæreste blev hendes redning, og hun flyttede ind hos ham, uden penge, men gældsfri, fordi salget af hendes lejlighed havde dækket de 200.000 kroner.

Men Anne stoppede ikke her. Hun shoppede videre for lånte penge og optog masser af hurtige lån, fik afbetalingsordninger og kreditkort. Når det gik helt galt måtte hendes kæreste komme hende til undsætning.

De første gange troede han på hendes forklaringer, men som tiden gik slap hans tålmodighed op.

Anne blev også mor, men til sidst sagde hendes mand stop.

Afhængighed på linje med ludomani
Og det er ikke ualmindeligt i sager om købemani. Shopaholics havner ofte i kriminalitet og opløste ægteskaber, iføle Stiften.dk.

På nogle områder minder det meget om ludomani.

Annonce:

- Lidelserne har meget tilfælles. De bringer folk ud i løgn, bedrag og kriminalitet. Deres moral nedbrydes, de bliver manipulerende og egoistiske, siger Søren Skensved til Stiften.dk. Han er manden bag et behandlingstilbud til shopaholics.

Efter at Annes mand havde forladt hende, gik det helt galt. Hun betalte hverken el eller husleje. og shoppede ikke kun i fritiden, men også over nettet, når hun var på arbejde.

Hun misbrugte sin fraseparerede mands navn, når hun handlede, og hun optog lån, som hun ikke tilbagebetalte.

Anne formåede dog at holde fast i sit arbejde og at være en god mor for sin søn.

- De to ting betød meget for mig. Jeg er lykkelig over, at jeg i det mindste kunne holde hovedet klart i forhold til dem, siger hun til Stiften.dk.

Tæt på selvmord
Først da Anne sad i en mørk lejlighed, hun skulle fraflytte, fordi hun ikke havde betalt husleje og overvejde selvmord, fordi hun ikke så nogen ved frem, var hun var parat til at få hjælp.

Hun ringede til Århus behandlingscenter, der er et af to tilbud for shopaholics i Danmark. Her mødte hun forståelse og andre i samme situation.

Annonce:

Anne er i bedring nu, og hun er genforenet med sin mand og sin familie.

Ifølge behandler Søren Skensved er antallet af shopaholics, der søger behandling for deres afhængighed stigende. Behandlingstilbuddet har i øjeblikket ti klienter.

Trangen er tydeligvis for svær at magte for rigtig mange mænd og kvinder, men fænomenet købemani er stadig forholdsvis nyt og ukendt i Danmark.

Hvorfor tror du, at det er blevet en afhængighedssygdom i samfundet? Kan du genkende egne problemer i Annes historie?

Annonce:
Annonce: