Annonce:
Annonce:

Du kan ikke stole på Birthe Rønn

Efter ombudsmandens kritik vil 'Foreningen Ægteskab Uden Grænser' sagsøge regeringen

Skal hun blive eller gå?
Skal hun blive eller gå?
Annonce:
Følg nationen!

Birthe Rønn Hornbech (V) har ikke alene påkaldt sig en sand mediestorm i forbindelse med hendes håndtering af information om EU-reglerne ved familiesammenføring, hun har også handlet ulovligt. Det slog ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, fast i går.

Ombudsmanden udtaler til Ekstra Bladet, at Rønn Hornbeck har overtrådt forvaltningslovens paragraf 7, der handler om pligten til at vejlede, når borgere henvender sig.

Udlændingeservice fortiede oplysninger
Sagen går i korte træk ud på, at Udlændingeservice er blevet beskyldt for at vildlede borgere, der har søgt rådgivning om familiesammenføring efter EU's regler om fri bevægelighed.

Den konkrete sag, hvor Ombudsmanden ytrer kritik, handler om, at et ægtepar ikke fik oplyst, at de kunne flytte til Sverige for senere at kvalificere sig til opholdstilladelse i Danmark.

Annonce:

Birthe Rønn Hornbech havde modtaget et brev med en forespørgsel fra ægteparret, og hun undlod at oplyse dem om deres muligheder som EU-borgere i sit svar. Det modtager hun nu kritik for.

Foreningen Ægteskab Uden Grænser ligger inde med flere sager, hvor Udlændingeservice har vildledt borgere om deres mulighed for at få mand eller kone med til Danmark efter EU-retten, det skriver Ritzau.

Retssager mod regeringen
De er nu, efter Ombudsmandens kritik, klar til at føre retssag mod regeringen.

- Vi har ventet på redegørelsen fra ombudsmanden, men nu regner vi med at køre på med sagerne, siger næstformand Louise Alis til Ritzau. Foreningen mødes på søndag for at fastlægge forløbet.

Sagerne kommer til at handle om, at borgere har haft et økonomisk tab, fordi de er blevet misinformeret om de rettigheder EU-reglerne giver dem. Det bliver dog en stor opgave at samle dokumentation, siger Louise Alis.

- Der er tusindvis af potentielle sager, men mange af parrene kan ikke dokumentere de informationer, de har fået af udlændingemyndighederne, siger hun.

Annonce:

Kritikken er en opbakning
Foreningen Ægteskab Uden Grænser glæder sig over Ombudsmandens afgørelse, og de ser det som en opbakning til foreningens synspunkter.

- Det er da en cadeau til os, at det nu viser sig, at vi har haft ret hele tiden, og så glæder vi os til at se, hvad konsekvenserne bliver af redegørelsen, siger Louise Alis.

Birthe Rønn Hornbechs ry for at være en person, man kunne regne med stod fast på retsprincipper, er efterhånden noget blakket, hvis ikke fuldstændigt ødelagt. Mange har hele tiden ment, at hun har håndteret sagen ualmindeligt dårligt, men nu har vi også Ombudsmandens ord for, at Udlændingeservice og Birthe Rønn Hornbech har brudt loven.

Er Birthe Rønn Hornbech uegnet som minister? Har hun bevidst undladt at oplyse om EU-regler, fordi de strider imod de danske familiesammenføringsregler?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: