Annonce:
Annonce:

Obama lukker ned for Guantánamo

Den nye præsident mener ikke, at der er brug for basen, men hvad skal der blive af fangerne?

De terrormistænkte kan se enden på års uvished
De terrormistænkte kan se enden på års uvished
Annonce:
Følg nationen!

Barrack Obama har lovet at lukke den amerikanske fangelejr Guantánamo og overflytte de 250 fanger fra Cuba til USA. Det skriver Information.

Avisen har været i kontakt med en af de indsattes advokater, Ellen Lubell, og hun er i tvivl om, hvordan lukningen helt konkret kommer til at foregå.

Menneskerettighed: Alle har krav på en fair rettergang
- Vi kan ikke andet end håbe, at de tilbageholdte terrormistænkte bliver tilkendt samme rettigheder som andre personer mistænkt for en kriminel handling. Jeg ser ikke nogen grund til, at vort retssystem skulle være ude af stand til at håndtere denne udfordring, siger advokat Lubell til Information.

Annonce:

Lige nu forsøger præsidentens rådgivere, at finde ud af, hvordan de skal løse problemet. En forhenværende professor ved Harvard Universitet, Laurence Tribe, leder arbejdsgruppen. Han udtalte i går til Associated Press, at gruppen vil foreslå, at der nedsættes en domstol, der kan håndtere særlige sager, hvor 'klassificerede oplysninger', der kan skade nationens sikkerhed indgår.

Få skal have særlig behandling
Han foreslår en slags hybriddomstol, hvor der kun skal dømmes relativt få af de 250 tilbageholdte. Resten skal enten løslades eller føres gennem det almindelige amerikanske retssystem.

Men næsten uanset hvad, vil der opstå problemer. Nogle nationer, herunder Yemen, nægter at tage imod deres statsborgere. Nogle fanger vil ikke vende hjem, fordi de frygter tortur. De ønsker enten at blive i USA eller at søge asyl i et tredjeland, det skriver Information.

Hvor skal vi gemme dem?
Man ved heller ikke endnu, hvor fangerne rent fysisk skal være i USA. Skal de placeres i almindelige fængsler, eller på militærbaser? Vil delstatsmyndigheder og kongresmedlemmer stritte imod, fordi de frygter at have terrorister iblandt dem.

Advokat Ellen Lubell, som Information har talt med, mener, at mændene skal have fuldstændig samme rettigheder som alle andre.

Annonce:

- Hvorfor nyder disse mænd ikke de samme rettigheder som andre individer?, spørger Lubell og siger:

- Vores behandling af dem illustrerer mere vores egen frygt, end den risiko de udgør. Langt de fleste er uskyldige.

Er det rigtigt, at Obama lukker Guantánamo? Hvordan retsforfølger man de indsatte bedst muligt, så følsomme oplysninger ikke ser dagens lys?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: