Annonce:
Annonce:

Kvinderne er på røven

Bedre uddannede, samme erfaring - stadig mindre løn end mænd. Er det diskrimination?

Kvinderne havde fået nok i foråret.
Kvinderne havde fået nok i foråret.
Annonce:
Følg nationen!

Man skulle tro, at der var sket en udvikling i ligestilling siden 1980. Det er der ikke - på lønområdet i hvert fald. De danske kvinder har ikke nærmet sig ligeløn de sidste ti år, snarere tværtimod.

Burde tjene det samme, eller mere
Det Nationale forskningscenter for Velfærd - SFI - offentliggør i dag en rapport om ligeløn. Den viser, at mænd gennemgående tjener mellem 17 og 21 procent mere end kvinder, og det er svært at forklare hvorfor, det skriver Politiken.dk.

Seniorforsker, Mette Deding, ved SFI udtaler til Politiken.dk, at forskellen kan skyldes det kønsopdelte arbejdsmarked. Mange kvinder tager en uddannelse, der retter sig mod den offentlige sektor, og her er lønnen ikke så god, som den er i den private.

Annonce:

Kloge kvinder
Det kan forklare noget af løngabet, men slet ikke det hele. I 1990'erne kunne man bortforklare forskellen i løn med uddannelse og arbejdserfaring, men den undskyldning gælder ikke længere. Kvinderne har overhalet mændene. De tager i dag længere uddannelser, og de har lige så meget erfaring.

- Hvis det bare var et spørgsmål om erfaring og uddannelse, skulle kvinder overhale mænd. Men det gør de bare ikke, siger Mette Deding til Politiken.dk.

Lønkrig
I foråret var der vild debat om ligeløn, da godt 100.000 sygeplejersker, sosu-assistenter, pædagoger og andre kvindefag strejkede landet over. De havde ligeløn som et krav.

For nylig nedsatte regeringen så en lønkommission, som blandt andet har til opgave at udrede lønforskelle mellem mænd og kvinder. Fagbevægelsen kæmpede hårdt for kommissionens tilblivelse, og de er glade for den uafhængige rapport fra SFI.

- En glimrende tyvstart på lønkommissionens arbejde, siger formand Dennis Kristensen, FOA, der blandet andet repræsenterer sosu-personalet til Politiken.dk.

Annonce:

Giv nu lidt til kvinderne Claus
- Rapporten bekræfter, at der er tale om markante lønforskelle mellem mænd og kvinder. Det er fint for kommissionen, at vi har fået et stykke uafhængig forskning på bordet«, fortsætter han.

Han vurderer, at løngabet rent faktisk er vokset i løbet af de seneste ti år, og han tror ikke, det kan udjævnes ved almindelige lønforhandlinger.

- Erfaring og uddannelse har hidtil været brugt som forklaring på løngabet. Nu er de forsvundet«, siger Dennis Kristensen.

Han udtaler til Politiken.dk, at regeringen må komme med de ekstra penge i en trepartsforhandling mellem lønmodtagere, arbejdsgiver og regering.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener også at forskellen er for stor. Han tror på det kønsopdelte arbejdsmarked som en del af forklaringen.

- Vi kan ikke ændre opfattelsen af kvindejob og mandejob fra den ene dag til den anden. Men det er altså utidssvarende, at de ansattes køn stadig i 2008 skal spille en rolle i forhold til, hvad man laver, og hvad man får i løn, skriver Claus Hjort Frederiksen i en mail til Politiken.

Annonce:

Selvopofrende hustruer og mødre
Og noget kan tyde på, at regeringens lønkommission får travlt. Man mangler nemlig stadig at kortlægge, om det har en betydning, at flere kvinder er på deltid. Der kan nemlig være mening i, at det er kvinden, der går på deltid, når hun alligevel tjener mindre end manden.

Udfører kvinder et dårligere stykke arbejde end mænd? Skal kvinder have mere i løn? Hvorfor bliver vi ved med at diskriminere kvinder?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: