Utroligt men sandt: USAs præsidenter

Præsidentembedet er en af USAs få gamle institutioner og omgærdet af utrolige facts, vandrehistorier og myter.

Vidste du at USAs 3. præsident Thomas Jefferson, opfandt stumtjeneren?
Vidste du at USAs 3. præsident Thomas Jefferson, opfandt stumtjeneren?

Indtil Barack Obama tiltræder som præsident kan alle USAs 43. foregående præsidenters familier føres tilbage til følgende syv europæiske lande: Holland, England, Irland, Skotland, Wales, Schweiz og Tyskland.

Theodore Roosevelt er USAs hidtil yngste præsident. Han var 42 år da han efterfulgte William McKinley, der døde som følge af et attentat i 1901.

William McKinleys indsættelse som præsident i 1897 er den første filmede indsættelse af en amerikansk præsident. Den samtidigt afgående præsident Grover Cleveland (født 1837) er dermed den første amerikanske præsident foreviget på film.

Indsættelsen af McKinley i 1897.

Præsidenterne Lincoln (1865), Garfield (1881), McKinley (1901) og Kennedy (1963) blev alle myrdet mens de var præsidenter.

Præsident James Garfield havde en unik evne. Han kunne, på samme tid, skrive latin med én hånd, men han skrev græsk med den anden.

Thomas Jefferson var, udover at være USAs 3. præsident, en dygtig opfinder. Hans stod bl.a. bag jakkebøjlen, den sammenklappelige seng og stumtjeneren.

Præsident Harding spillede poker mindst to gange om ugen. Og tabte et kæmpe parti porcelæn, der hørte til Det Hvide Hus.

James Buchanan er den eneste amerikanske præsident, som var ugift under hele sin periode.

Jimmy Carter var den første amerikanske præsident, der blev født på et hospital.

Virginia er den stat i USA der har fostret flest præsidenter. 8 i alt.

I alt 14 præsidenter var før deres tiltrædelse også vicepræsident

Ni af USAs 43. præsidenter havde ingen akademisk udannelse. Det gjaldt bl.a. Washington, Lincoln og Truman.

Syv af USAs præsidenter har gået på Harvard Universitet

Mange hævder at USAs første præsident ikke var George Washington, men en svensk-amerikaner, med både afrikanske og danske aner, kaldet John Hanson. Hanson var den tredje mand der bestred embedet kaldet 'President of the Continental Congres'. Han var den første der holdt embedet et helt år og den første der anvendte titlen 'President of the United States in Congress Assembled'. Dette er dog en titel der lyder af mere end det er. I virkeligheden minder det mere om det vi herhjemme kalder 'Formanden for Folketinget'. Så desværre - USAs første præsident var ikke dansker.

Kender du nogle spændende, sjove eller tankevækkende facts om den amerikanske præsidentrække? Og hvad tror du, der bliver vandrehistorien om Barack Obama - altså udover, at manden er den første afro-amerikaner i det hvide hus?

Få et godt tilbud

på Danmarks nødvendige avis