Kunne en indvandrer blive statsminister?

Alle meningsmålinger peger på, at USA får sin første sorte præsident. Men kunne det ske i Danmark, at en indvandrer endte som regeringsleder?

Obama ligner mere og mere en amerikansk præsident - men kunne en indvandrer blive statsminister i Danmark? Foto AP
Obama ligner mere og mere en amerikansk præsident - men kunne en indvandrer blive statsminister i Danmark? Foto AP

Barack Obama og medierne har vist racespørgsmålet betydelig interesse i den amerikanske valgkamp. Ikke så underligt, når man tænker på, at det er mindre end 50 år siden, at der blev kæmpet i gaderne for ligestilling mellem sort og hvid, og at der så sent som midt i halvfemserne stadig eksisterede regler for positiv særbehandling af sorte i f.ex. Californien - den såkaldte ' affirmative action '.

I en meningsmåling for CNN foretaget i foråret 2008, viste at tre ud af fire amerikanere mener, at USA er klar til at blive ledet af en sort præsident. 76 procent svarede nemlig ja til spørgsmålet - en stigning på 14 procent siden december i 2006, ifølge CNN.

Mystisk nok viste meningsmålingen, at flere hvide end sorte føler, at landet er modent til at få en sort præsident. 78 procent af de hvide svarede ja mod 68 procent af de sorte.

USA er altså parat til at vælge en sort præsident, og i Danmark ville det vel svare til at vælge en indvandrer som statsminister? Men er Danmark parat til det?