Annonce:
Annonce:

Værnepligten burde afskaffes

Forskere slår fast, at der ikke er nogen grund til at have værnepligt, men skal den afskaffes?

Når drenge bliver til mænd....
Når drenge bliver til mænd....
Annonce:
Følg nationen!

Der er ingen militær begrundelse for at holde fast i værnepligten, alligevel støtter mere end halvdelen af den danske befolkning op om ordningen, det skriver berlingske.dk.

Nyttesløst
Forskellige forskere fra Dansk Institut for Militære Studier har undersøgt konsekvenserne af at afskaffe værnepligten i Frankrig, Holland, Letland og Slovakiet. Undersøgelsen er finansieret af Forsvarsministeriet, og den rapport, der udkommer mandag, konkluderer, ifølge berlingske.dk, at der ikke er nogen grund til at holde fast i traditionen.

En af rapportens forfattere, major Henrik Jedig Jørgensen, udtaler til berlingske.dk, at værnepligten ikke understøtter hovedformålet med forsvaret særligt effektivt.

Annonce:

De klarer kun lige kravene
Han forklarer videre, at værnepligten heller ikke fungerer særligt godt som en kobling til samfundet. Det er kun en tiendedel af en ungdomsårgang, der aftjener, og det er ikke ret meget. Major Henrik Jedig Jørgensen pointerer også, at der ikke er tale om, at militæret får fat i de dygtigste unge.

- Tværtimod sorterer vi de dårligste fra og tager så en tiendedel af dem, der lige akkurat har klaret kravene, siger han til berlingske.

Penge ud af vinduet
Et af problemerne er også værnepligtens store omkostninger, Ifølge rapporten koster det 318 millioner kroner at give de værnepligtige den lille tre måneders militære uddannelse samt kurser i førstehjælp og brandslukning.

Eftersom tre fjerdedele forlader forsvaret, efter de tre måneder, er omkring 250 millioner kroner spildt. Derudover kommer omkostningerne til undervisning, indkvartering og administration. Henrik Jedig Jørgensen spekulerer i, at der måske bruges helt op til en milliard på uddannelsen.

Annonce:

Værnepligten skal blive
Men selvom det både er dyrt og nyttesløst at fastholde traditionen, vil danskerne ikke af med den. 54 procent af befolkningen mener, at værnepligten bør bevares, ifølge en måling fortaget af Gallup for Berlingske Tidende.

Det overrasker ikke Henrik Jedig Jørgensen, der mener, at følelser spiller en stor rolle i debatten.

Forsvarsminister Søren Gade (V) er heller ikke parat til at drage konsekvenserne af rapportens konklusion. Han vil fastholde værnepligten, som han mener, er en god, borgerlig mærkesag.

Fungerer værnepligten som den skal? Er det den optimale måde at gøre det på? Betyder følelserne mere end nytteværdien? Hvorfor er det lige, vi skal beholde en ting, der er dyrt og nyttesløst?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Der er ingen grænser for TV 2’s mangel på tillid til egne seeres åndsevner
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: