Cecilie Beck: lykken er et værtshus

Der findes ikke noget bedre sted at få nye bekendte end på værtshuse. Det er her, de rigtige danskere får givet udtryk for, hvad de mener om virkeligheden, skriver Cecilie Beck.

Cecilie Beck anbefaler politikerne at gå på værtshus for at møde danskerne. Det gør hun selv. Foto: Thomas Sjørup
Cecilie Beck anbefaler politikerne at gå på værtshus for at møde danskerne. Det gør hun selv. Foto: Thomas Sjørup

Jeg elsker de danske værtshuse. Af den gode gammeldags slags, hvor tapetet er skjult under et lag nikotinfernis. Hvor bartenderen ser ud, som om han bor bag ved den mørkbejdsede bar. Hvor spillemaskinen blinker rødt og grønt i hjørnet, og Kim Larsens ’Papirklip’ valser ud af jukeboksen. Og hvor der altid sidder tre stamgæster i baren, der er på fornavn med både betjeningen og hinanden. Og ved præcis, på hvilket klokkeslæt Bjarne dukker op, for det har han gjort hver dag de seneste 12 år.

Værn mod forventninger
Pub, bodega eller vinstue – uanset hvad de hedder – så virker de på mig som en beskyttende lomme. Et værn mod krav om præstationer, fart og konstant udvikling. Et sted, hvor hurtige trends og modefænomener vender forskrækket om allerede i døråbningen. Her kan man få lov til at være sig selv, også selv om man er kommet af sted i de udtrådte sko og den forvaskede bluse.

Jeg går tit på værtshuse, jeg aldrig har været på før. Det kan være et par kulørte lamper i vinduet eller et par røvballegardiner af blondestof, der trækker mig ind. Og det fantastiske er, at man føler sig velkommen med det samme.

Bare sig selv
Der er ingen fordomsfulde blikke. Ingen, der spørger, hvem man er, og hvor man kommer fra. Her er man bare sig selv uden at skulle leve op til krav om coolness eller smartness. Og så det allerbedste: Man behøver heller ikke at se ud, som om man har nok i sig selv, sådan som man er tvunget til, hvis man sidder alene på en café. Her er det livsnødvendigt at signalere, at man overhovedet ikke har brug for at tale med nogen, og at man sidder alene, fordi man selv har valgt det.

På et værtshus er det helt okay at ligne én, der har lyst til at snakke. Der findes faktisk ikke noget bedre sted at få nye bekendte. Det er her, de rigtige danskere – dem, der er flest af – får givet udtryk for, hvad de mener om virkeligheden.

Følte mig hjemme
Jeg var på værtshus lørdag, og her fik jeg diskuteret både Irak, Jeppe Kofod, muslimer i Danmark og drabet på det unge avisbud Deniz ved stambordet. Med en række mennesker, jeg aldrig havde mødt før. Til trods for at jeg var ude, følte jeg mig hjemme – uden at skulle være ansvarlig for at sætte dagsorden. Den satte værtshus-fællesskabet nemlig. Det er dansk kultur, når den er bedst, og jeg kan aldrig lade være med at tænke på, hvor sundt det ville være for danske politikere at gå på værtshus.

Det burde være en del af ministrenes arbejdsbeskrivelse, at de skulle gå ud og møde virkelighedens danskere. Dem, de sidder og træffer beslutninger for. Nogle af dem ville måske oven i købet ende med at nyde det.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i nationen!
Mest læste i nationen!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen