Nationen er på piller

Danskerne dulmer smerten med mere og mere medicin. Pas på helbredet, advarer overlæge

Når det gør ondt, skal smerten væk i en fart. Derfor er danskernes forbrug af smertestillende piller og brusetabletter højt som aldrig før.

På fem år er salget af smerte-piller i håndkøb steget med 10 millioner døgndoser, viser nye tal fra Apotekerforeningen. Forbruget anno 2008 svarer til, at 414.000 danskere tager den højest tilladte dosis i døgndrift. Eksempelvis seks panodiler eller seks treo’er - om dagen.

- Forbruget er for højt, fastslår overlæge Anders Schou Olsen fra smertecentret på Aalborg Sygehus.

Tour de France-samfund
- Men vi lever i et samfund, der kører Tour de France. Man presser sig selv til at tage medicin og glemmer at lytte til kroppens signaler, siger han.

Omkring hver fjerde dansker har haft voldsomme smerter og besvær i ryggen, skulderen, lænden eller andre af kroppens led, viser en ny sundhedsundersøgelse. Men udover at ødelægge nyrene, leveren og maven kan et storforbrug af smertestillere faktisk også gøre smerten værre, advarer Anders Schou Olsen.

- Hvis man tager smertestillende midler dag ud og dag ind, kan effekten blive modsat, så midlerne vedligeholder eller fremkalder smerten, forklarer han.

Pauser mod smerten
I nogle jobs, eksempelvis fabriksarbejde, rengøring og sygepleje, er der høj risiko for at blive nedslidt og pint af smerter. Det kan de to nationen!-medlemmer Line Fruerlund og Flemming Jensen tale med om. Men en forkert arbejdsstilling i et stille kontorjob kan også gøre nas - det er kontorarbejderen Mogens Askholm et eksempel på her på siden.

- Man skal ikke nødvendigvis finde et andet job, fordi man har smerter. Men man skal finde en anden måde at arbejde på. Undgå spidsbelatsningerne og hold pauser. Lad være med at blive ved, til du segner, råder Anders Schou Olsen.

Pilleforbruget:

Hvert år køber danskerne smertemidler i håndkøb for 272 millioner kroner. Det samlede forbrug har nu toppet 151 millioner døgndoser - en stigning på 10 millioner døgndoser på fem år.

Stigningen svarer til, at mere end 27.000 personer, der aldrig rørte smertestillende piller for fem år siden, nu tager den maksimale dosis døgnet rundt, året rundt. Eksempelvis seks panodiler eller seks Treo om dagen.

Kilde: Apotekerforeningen

0 kommentarer
Vis kommentarer