Onani erstatter ikke luderbesøg

Ældre har et reelt sexbehov, og de bør undervises i onani, mener Line Barfod (EL). Hun ønsker at mindske behovet for købesex

Denne unge mand skal nyde det så længe han kan. Med alderen er det måske ikke ligetil at tilfredsstille sig selv. (Modelfoto: Nordicphotos)
Denne unge mand skal nyde det så længe han kan. Med alderen er det måske ikke ligetil at tilfredsstille sig selv. (Modelfoto: Nordicphotos)

Line Barfod vil gerne udrydde prostitution, og derfor har folketingsmedlemmet for Enhedslisten stillet et såkaldt paragraf 20-spørgsmål til velfærdsminister Karen Jespersen. Kort sagt foreslår Line Barfod, at ældre mænd på plejehjem skal undervises i at onanere, så deres behov for købesex bliver mindre.

Men den sammenhæng mellem onani og købesex er en fordom, der pure afvises af Vivi Hollænder. Hun er sexolog og talsperson for Seksualpolitisk Forum.

- Langt de fleste kunder hos prostituerede ønsker sex med en anden person. Det handler om menneskelig og fysisk kontakt. Hvis det kun handlede om udløsning, kunne langt de fleste kunder jo ordne det selv, siger Vivi Hollænder til ekstrabladet.dk.

Line Barfods spørgsmål kommer efter fagbladet Sygeplejersken har sat fokus på ældre og sex. Med alderen kan gigt i fingrene eller andre skavanker gøre, at det ikke længere er så enkelt at tilfredsstille sig selv. Det stiller personalet i et dilemma og berøringsangsten er udbredt.

- Ældre har også ret til sex. Derfor må vi også uddanne plejepersonalet til at håndtere dette aspekt. Men det går ikke, at opfylde en persons behov, ved at fastholde en anden i prostitution og undertrykkelse, siger Line Barfod fra Wien, hvor hun i øjeblikket deltager i FNs forum om menneskehandel.

- Det er dobbeltmoralsk, når Karen Jespersen på den ene side deler penge ud til at bekæmpe prostitution, og på den anden side gerne vil have plejepersonalet til at formidle kontakt til professionelle sexarbejdere. Det hænger ganske enkelt ikke sammen, siger Line Barfod.

Hun kobler ’undertrykkelse’ sammen med ’prostitueret’, og tror ikke på påstanden om ’den lykkelige luder’. En antagelse, Seksualpolitisk Forum arbejder på at nuancere.

- Faktisk er mange af de prostituerede, der betjener ældre på plejehjem eller handicappede, selv tidligere ansatte i plejesektoren. De ser mennesket bag alderen eller handicappet, og de ved, hvor vigtig et stykke arbejde, det er, de laver, siger Vivi Hollænder.

Se blogindlægget, der er anledningen til denne artikel