Sådan vinder du 'Sten, saks, papir'

Fredag: Det er på ingen måde tilfældigt, hvem der vinder den klassiske duel mellem 'Sten, saks eller papir'

Tilbage i maj måned blev der kæmpet indædt i disciplinen 'Sten, saks, papir' i Las Vegas. Førstepræmien var 50.000, og turneringen løb over to dage. Billedet er fra finalen. (Foto: AP)
Tilbage i maj måned blev der kæmpet indædt i disciplinen 'Sten, saks, papir' i Las Vegas. Førstepræmien var 50.000, og turneringen løb over to dage. Billedet er fra finalen. (Foto: AP)

Alle kender det universelle spil 'sten, saks, papir og den almene opfattelse er, at udfaldet af duellen set over et stort antal udfald, er fuldstændigt tilfældigt. Men er det nu det?

Forskere har opdaget, at man ved hjælp af nogle simple teknikker kan øge sine chancer for at vinde, skriver newscientist.com. Forskning viser, at specielt for mænd er ’sten’ det først foretrukne udfald. Sandsynligvis fordi det er en truende gestus og viser styrke.

Det vil sige, at hvis du spiller mod en mand, som er uerfaren i spillet, vil du have en større chance end en 1/3 for at vinde, såfremt du starter med ’papir’. Derimod er ’saks’ altså det mest fornuftige mod en erfaren spiller (tro det eller ej, men der afholdes verdensmesterskaber i spillet!), da han muligvis regner med, at du kender denne strategi.

Kvinder vælger saksen
Kvinder derimod har en tendens til først at vælge ’saks’, så her er dit klogeste udfald som modstander altså ’sten’. Hvorfor kvinder vælger saks, er der ingen forklaring på.

En anden teknik, der i gennemsnit har flere positive end negative udfald, er et såkaldt ’double-bluff’, der betyder, at du på forhånd fortæller modstanderen, hvad du vil vælge. Flertallet vil ikke tro på, at du gør det, du forudsiger, og derfor gør du det!

Desuden er der også en minimal fordel i at vælge det udfald, der ville have slået din modstanders forrige udfald. Så må du håbe at din modstander ikke har læst denne artikel fordi så ...... osv.

Se verdensmesterskaberne i ’Sten, saks, papir' anno 2006.

0 kommentarer
Vis kommentarer