Kolde tal afslører: Johanne mere og mere utro

I begyndelsen var de enige i 8 ud af 10 spørgsmål. Men nu er forholdet mellem Johanne Schmidt-Nielsen og regeringen kølnet og enigheden er nede på 66 procent

'Vi er vokset fra hinanden'.

Sådan siger mange på vej ud af et parforhold, og de fleste kan nok også genkende, at den første blinde forelskelse hurtigt bliver afløst af hverdagens erkendelse. Hov. min partner er slet ikke noget for mig.

Men kan man sætte tal på, hvor enige man skal være i et harmonisk samliv? Og kan man omvendt sætte tal på, hvornår det er tid at slutte samlivet?

Dataanalysefirmaet Buhl & Ramussen har på hjemmesiden hvemstemmerhvad.dk fulgt forholdet mellem Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og Helle Thornings regering, og fundet af ud at harmonien er på retur - ihverthvald hvis man ser på, hvor ofte støttepartiet stemmer sammen med regeringen.

Johanne: Regeringen pisser på vælgerneJohanne får 'pis' lige i hovedet igen

I den første samling 2011-2012 - var der 413 afstemninger i Folketingssalen, og Enhedslisten var enige med regeringen i 78.21 procent af sagerne. Men nu - i den samling, der netop er slut - viser tallene, at uenigheden er vokset, for i de 536 afstemninger, der har været, har Johanne kun stemt ligesom regeringen i 65,74 procen af sagerne.

Venstre støtte er enestående
- Det siger noget om regeringens udfordringer og manglende stabilitet, lyder det fra Niels Erik Kaaber Rasmussen, der også har set på, hvor ofte regeringen bliver bakket op af Venstre. For samtidig med at uenigheden mellem Johanne og Helle er vokset, har Venstres Lars Løkke nærmet sig Thorning mere og mere.

I det første år stemte Venstre det samme som regeringspartierne i 65,74 procent af de 413 afstemninger, men i det folketingsår, der netop er gået, er enigheden vokset til 74,67 procent.

- Ret enestående, at en regering har det største oppositionsparti som støtte, lyder det fra datachefen.

Men hvad mener du om, at Thornings parlamentariske grundlag er mere og mere uenige med den førte politik? Og er der en bundgrænse for Enhedslisten?

- Nej, man kan ikke sætte tal på den slags. Og vi er stadig mere enige med regeringen, end vi er med Venstre, siger Enhedslistens politiske ordfører Per Clausen, der dog godt kan se at forholdet knaser:

- Hver gang regeringen kommer med et udspil, er vi klar til at gennemføre politik, der gavner miljøet og skaber større solidaritet. Og det er klart at regeringen kan ende med at snuble og sidde med røven i vandskorpen, hvis Venstre på et tidspunkt trækker deres støtte. For så er der jo ikke flertal for den borgerlige politik, regeringen fører.

Hvor enig er du med din partner? Og er det godt eller skidt for Danmark, at regeringen er mere enig med Venstre end med Enhedslisten?