9 universitetsfolk vil knække cigaretskods-gåde

Hvorfor er det lige at rygere ikke kan finde ud af kaste deres skod i en skraldespand? Det problem er 9 universitetsstuderende i gang med at løse.

Cigaretskod er den absolut mest smidte affaldstype i København. 60 -80 procent af alle stykker affald på gaden er cigaretskod, og problemet er voksende. På udvalgte strækninger talte Center for renhold i 2007 i alt 12.187 cigaretskod - i 2012 talte de 19.000.


Sommerskolen på Københavns Universitet i fuld gang.

Noget skal gøres, og på årets sommerskole på Københavns Universitet har 9 danske og udenlandske studerende sat sig sammen for at udvikle løsningen. Udgangspunktet og værktøjet til disse løsninger er biomimetik, biomimik og bionik. Det er betegnelser, der bruges for en relativ ny videnskabelig disciplin i Danmark. Med denne nye videnskab spirer nye måder at tænke på. Biomimetik er videnskaben eller kunsten i at kunne bruge naturens ideer til at løse menneskeskabte problemer. Biomimetik eller biomimik stammer fra det græske bios, der betyder liv, og mimisis, der betyder at efterligne.

2 kroner pr. skod
Det tager flere år før et skod går i opløsning og dermed forsvinder. Og så koster det ifølge tal fra Københavns Kommune to kr. pr. skod, der bliver samlet op på den ene eller anden måde. Altså skoddet er dyrere end cigaretten i sig selv.

- Kan bier og biller hjælpe os med at komme cigaretskodderne i Københavns gader og stræder til livs? Spørger vi bionikken er svaret “ja, muligvis', siger lektor i bionik Torben Lenau i en pressemeddelelse fra sommerskolen, der begyndte i fredags og varer frem til 30. august.


- Ku' folk ikke bare lade være med ryge, så var der ikke de skod?

På sommerskolen skal Torben Lenau undervise studerende i at lære fra naturen, når de skal finde løsninger på bl.a. skod-problemet i København, men hvordan ville du løse problemet med cigaretskodder?

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i nationen!
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen