Klagede over fotovogn, men: Blitz er ikke lys i lovens forstand

Flere nationen!-medlemmer har været i livsfarlige situationer, på grund af blitzende fotovogne. Men når man klager får man at vide, at blitzen slet ikke udsender lys i 'færdselslovens forstand'

- Er det sikkerhedsmæssiget forsvarligt at blænde folk med en stor rød blitz kl 23 om aftenen.

- Ved godt man ikke må køre for stærkt, men selv den mindste fartoverskridelse udløser jo et blink Et blink som gør man bliver totalt blændet i 2-5 sekunder hvilket er nok til at skabe en farlig situation for fodgænger og trafikkanter. En situation der kan være mere farlig end en fartoverskridelse på fx 5km/t.

Sådan skrev nationens! Torsten til Trafikministeriet i februar. Torsten var (er!) ligesom Kasper kritisk over for politiets brug af fotovogne skjult i mørket, men af svaret fra Transportstyrelsen - som blev bedt om at svare på Torstens klage - fremgår det, at blitzlyset slet ikke er et lys:

Blitzen er ikke en lygte
- Kære Torsten. Jeg kan oplyse dig om, at lyset fra blitzen i politiets fotobiler - ligesom bilens interiørbelysning - efter Trafikstyrelsens opfattelse ikke er en lygte i færdselslovgivningens forstand.

- Fotoudstyret i politiets biler er derfor ikke i strid med bestemmelserne om lygter i de i medfør af færdselsloven udstedte bekendtgørelser om køretøjers indretning og udstyr.

- Lovligheden af fotoudstyret i politiets biler vil i givet fald skulle afgøres af domstolene ud fra færdselslovens § 67, hvorefter et køretøj skal være således indrettet og holdes i en sådan stand, at det kan benyttes uden fare og ulempe for andre samt uden skade for vejene, lød svaret fra Trafikstyrelsens, Center for biler og grøn transport.

Se også: Blændet af fotovogn gemt i mørket: Ku' have dræbt et barn

Et pænt flertal på 62 procent af de 19712 læsere, der foreløbig har svaret på spørgsmålet 'Er det OK at politiet bruger fotovogne når det er mørkt?' svarer nej, men nationens! Hubert - som selv har prøvet at klage om de livsfarlige foto-vogne, tror ikke på, at politet ændrer nogetsomhelst:

- For 6-7 år siden klagede jeg over samme problem, da jeg blev lammeblitzet på Sallingvej i Vanløse på et tidspunkt hvor strømmen var gået i store dele af København. Fra totalt mørke til at få blitzen i hovedet fra et par meters afstand giver mere end 0,6 sek. blindhed.

Tvivler på at eksperterne findes
- Politiet henviste også dengang til nogle tyske undersøgelser, som jeg bad om at få. Det kunne jeg imidlertid ikke, end ikke et link eller en henvisning. Jeg tvivler på at politiet har belæg for deres påstand om det ufarlige i situationen og jeg er sikker på, at jeg ville få en bøde hvis jeg kastede samme lysmængder i hovedet på sagesløse bilister, der måtte køre forbi. jeg har ikke siden ved henvendelser i Tyskland kunnet få verificeret politiets påstande. Tvivler grundlæggende på, at dokumentationen findes og at "eksperterne" kan opspores.

- Politiets arrogance i den slags sager er legendarisk og efterlader borgerne forholdsvis retsløse, da de dømmende instanser altid tllægger den udøvende magt større troværdighed end de anklagede. Tenderende politistatsmetoder.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere