Julehjælp: Må fejre jul uden juletræ

- Jeg vil hellere bruge pengene på lidt god julemad, siger Christina Orup - alenemor til tre og på SU

Christina Orup og hendes tre børn Lukas, 11, Marcus, ti og lille Athene på et år har trange kår og håber på at få del i årets julehjælp. (Foto: Per Rasmussen).
Christina Orup og hendes tre børn Lukas, 11, Marcus, ti og lille Athene på et år har trange kår og håber på at få del i årets julehjælp. (Foto: Per Rasmussen).

- I år har jeg valgt at spare juletræet væk. Jeg vil hellere bruge pengene på lidt god julemad.

Christina Orup fra Slagese og hendes tre børn Lukas, 11, Marcus, ti og lille Athene på et år, må tænke sig til et festligt pyntet træ med levende lys, når de skal fejre jul i familiens lille lejlighed i Slagelse. Hun er en af de tusindevis af enlige forsørgere på overførselsindkomst, der i år søger om at få del i Dansk Folkehjælps og Ekstra Bladets julehjælp.

- Det er vigtigere, at vi får noget at spise. Så jeg har allerede købt andelår på tilbud og en lille ribbensteg, fortæller den 30-årige mor, som hver måned forsøger at klare sig for de 9000 kroner, hun får i SU som anlægsgartnerelev.

- Nogle gange kan det da godt være hårdt med så få penge. Det er også derfor, jeg har søgt Dansk Folkehjælp om et tilskud til jul, så mine børn kan få en god aften, siger hun til Ekstra Bladet.

Hellere gaver end træ
Børnene spekulerer ikke så meget over, at det bliver en jul uden juletræ. De er mere interesseret i at få de gaver, de ønsker sig.

Lukas er ikke i tvivl:

- Mit højeste ønske er en guitar. Jeg har altid drømt om at kunne spille på et instrument. Men det er altså ikke for at blive en kendt rockstjerne, griner drengen, der også godt kan bruge en kasse med ’Lego City’.

Marcus har travlt med at studere kataloget fra Fætter BR, mens Ekstra Bladet er på besøg. Han er stor fan af Barcelona og Messi, så en Barcelona-lampe står højt på ønskeseddelen sammen med et Fibber-spil.

- Men det ville nu også være rart med en walkie-talkie, konstaterer drengen.

Athene er for lille til selv at fremsætte ønsker. Så mor ønsker sig dukker og en dukkevogn på den yngstes vegne.

Ikke råd til dyre gaver
- Drengene ønsker sig naturligvis også Playstation 3 og en række andre dyre ting. Men de ved godt, at vi ikke har råd til den slags, så de plager ikke om dem, siger Christina Orup, som tidligere har haft glæde af Dansk Folkehjælp.

- Vores første og hidtil eneste ferie gik til Lalandia sidste år. Det var en fed oplevelse for os alle sammen, siger hun.

Se også: Rekordstort behov for julehjælp
Som så mange andre enlige med en stram økonomi oplever Christina Orup af og til problemer i forhold til kammerater, hvis forældre ikke har problemer med at forsøde børnenes liv.

– Vi har for eksempel ikke råd til at tage i Tivoli og Bon Bon Land – ligesom jeg ikke kan give drengene Smartphones. Det kan da godt medføre nogle kommentarer fra de andre, siger hun.

Med i madgrupper
Den enlige mor er tilmeldt Facebookgrupperne ’Mad for udsatte’ og ’Skraldemad for udsatte’, hvor mindrebemidlede har mulighed for at hjælpe hinanden, når køleskabet pludselig er tomt.

Se også: Julehjælp: Spillertrøjer et et hit
- Det er en god ordning, hvis man er fuldkommen på røven, siger Christina Orup, som har valgt at fejre julen alene sammen med børnene.

- Marcus har ADHD, så han kan ikke tåle at være sammen med alt for mange mennesker. Derfor holder vi en stille og rolig jul herhjemme.

Se også: Juhu: Gavmilde vælgere gav 500.000 til Julehjælp

0 kommentarer
Vis kommentarer