Hækkerup efter svinsk test: Køb halal, det er rent

Der er 'udeklaredede kødrester' i 5,8 procent af de stikprøver Fødevarestyrelsen har taget i år, og fødevareministeren siger, det er svært at komme længere ned.

Griserester fra kødhakkeren havner indimellem i hakket kød fra andre dyr, som du finder i køledisken hos slagteren. Det skriver Søndagsavisen, der har fået fingre i nogle helt nye tal fra Fødevarestyrelsens kontrolarbejde i 2013.

Se også: Gris i tærten: Fængslede muslimer kræver erstatning

I mere end 5 procent af de 250 stikprøver, som Fødevarestyrelsen foreløbig har foretaget hos danske slagtere i 2013, blev der fundet en såkaldt udeklareret dyreart i kødfarsen – altså kød fra et helt andet dyr, end der står på pakken. De 5,8 procent er et fald fra 9 procent i 2012 og 16 procent i 2011, og fødevareminister Karen Hækkerup siger til avisen, at det er svært at få helt rent hakke-kød.

Maskinen skal være helt ren
- Blot der er en enkelt bloddråbe i hakkemaskinen, giver det udslag i prøven. Det er meget svært at komme ned på nul, for det kræver, at maskinen er vasket fuldstændigt af mellem hver eneste gang, man hakker kød, men vi er kommet langt ned, siger fødevareminister Karen Hækkerup til avisen og understreger at folk, der vil være helt sikre på, at der ikke er gris i oksefarsen, bør lægge deres penge hos en halal-slagter.

57 procent: Deprimerende
29 procent af Søndagsavisens læsere mener, at nyheden om det urene hakkekød er ligegyldig men 57 procent synes det er en deprimerende nyhed og 14 procent mener ligefrem den er skræmmende. nationens! Hanne A bruger ordet 'chokerende', og hæfter sig ved fødevareministerens løsningsforslag:

- Man bør gå til en halalslagter, hvis man vil være helt sikker på at undgå svinekød i oksefarsen. Det råd giver fødevareminister Karen Hækkerup forbrugere, der er ikke vil have billigt svinekød blandet i oksekødet, når de køber hakket oksekød hos slagteren eller i supermarkedet.

- Det bekymrer ikke fødevareministeren, som mener at det blot skyldes, at kødhakkemaskinerne ikke rengøres ordentligt – og som derefter i Søndagsavisen opfordrer forbrugerne til i stedet at købe halalslagtet kød trods den bestialske og dyreuvenlige slagteform. Det er chokerende, skriver Hanne A, men hvad mener du?

Er det godt nok, at der er udeklarerede kødrester i hver 20 pakke hakkekød? Og er det er godt råd ministeren kommer med?

0 kommentarer
Vis kommentarer