Selvransagelse i Norge efter boykot af 8-årigs fødselsdag

Forældrene til den 8-årige dreng, der holdt sin fødselsdag uden gæster, bliver oversvømmet med sympati. Men resten af Norge opfordrer til national selvransagelse

Masser af slik, men ingen gæster. 11 inviterede boykottede en 8-års fødselsdag, og nu er hele Norge med statsministeren i spidsen, i gang med at forhindre at det sker iger. (Foto: Facebook/Smedholmen)
Masser af slik, men ingen gæster. 11 inviterede boykottede en 8-års fødselsdag, og nu er hele Norge med statsministeren i spidsen, i gang med at forhindre at det sker iger. (Foto: Facebook/Smedholmen)

- Vores individuelle jageri efter materielle goder betyder, at vores omsorg kun rækker til egne børn.

Sådan skriver ungdomskolelæreren Ida MLH på vg.no's hjemmeside i en af de tusindvis af kommentarer, den gæsteløse børnefødselsdag har kastet af sig i den gamle danske koloni. Og Ida er ikke alene om at give forældrene til de børn, der ikke gad komme til fødselsdagen, og ikke engang meldte afbud, en røffel:

- Alle opfordres til at tænke lidt længere end til deres egen næsetip. Fødselsdagsinvitationer bør faktisk prioriteres. Og man bør også være sikker på at ingen blir udelukket. HUSK! Børnene skal jo som regel dele klasse i mange år fremover, skriver skolelærer Jørn HM, der fra sit virke ved, at der ofte foregår den slags gæsteløse fødselsdagsfester.

Se også: Klassen var inviteret: Men ingen kom til 8-års fødselsdag

Erna ramt lige i moderfølelserne
Den norske statsminister Erna Solberg fortæller til avisen, at fødselsdagsboykotten - som umiddelbart nok kan virke lille - har ramt hende lige i hjertet:

- Denne sag er en vigtig påmindelse til alle voksne om at passe bedre på. Ikke kun på vores egne børn, men på alle børn. Små ubetænksomheder kan føre til forfærdelige situationer, siger Erna Solberg, der roser forældrene for at stå frem:

- Det er vældig sejt gjort af de forældre. Eksponeringen er vanskelig, men det er den eneste måde man kan forandre noget på, siger Erna., men hvad siger du?

Ville du stå frem, hvis dit barns fødselsdag endte med at ingen dukkede op?

I Aurskog Høland kommune, hvor den venneløse dreng bor, har diskussionen fået opvækstudvalgets formand Per B. Jacobsen til at opfordre alle skoler til at fødselsdagstemaet op:

- Det her er noget man aktuelt bør tage op på forældremøder. Både skoler og forældre har en interesse i at der er en fælles holdning og fælles spilleregler for, hvordan man inviterer til børnefødselsdage, siger Jacobsen til VG.

I en afstemning her på siden, hvor mere end 80.000 læsere har deltaget, er holdningen da også, at man skal melde afbud, hvis man ikke kan komme. Det mener 56 procent nemlig, mens 39 procent mener man nærmest har mødepligt. 4 procent synes det er OK at børnene ikke deltager, hvis de ikke gider.

0 kommentarer
Vis kommentarer