Alle var inviteret: Men ingen kom til begravelsen

Hvad skal man gøre, når der ikke er nogen pårørende, der gider deltage i en begravelse? Skal bedemanden synge en sang eller skal asken bare i jorden uden højtidelighed?

Mere end 300 københavnere dør alene hvert år, og kommunen efterlyser pårørende med dødsannoncer i landets største aviser. I en tredjedel af tilfældene lykkes det aldrig at finde familie eller bekendte til at tage sig af begravelsen, og derfor er det kommunens opgave at få den døde i jorden. (arkivfoto)
Mere end 300 københavnere dør alene hvert år, og kommunen efterlyser pårørende med dødsannoncer i landets største aviser. I en tredjedel af tilfældene lykkes det aldrig at finde familie eller bekendte til at tage sig af begravelsen, og derfor er det kommunens opgave at få den døde i jorden. (arkivfoto)

- Altså nu er en begravelsesceremoni jo for de pårørende og er der ingen, så er det da overflødigt med en ceremoni. Personligt vil jeg ikke have nogen ceremoni. De, der evt. ville komme, kan komme og besøge mig, medens jeg lever.Bagefter er det da ligemeget.

Uværdigt at begrave uden højtidelighed
Sådan skriver erik i en kommentar til en artikel i Kristeligtdagblad.dk, om den måde vi begraver ensomme danskere. Tove Videbæk, tidligere medlem af Folketinget for Kristendemokraterne og De Konservative og netop genvalgt til byrådet i Ikast-Brande Kommune, er vred på de kommuner, der ikke sørger for en højtidelighed - selv om der ikke er nogen deltagere til selve begravelsen:

- Jeg synes, det er uværdigt at hente et menneske på sygehuset, sende det til krematoriet og så begrave det uden noget som helst. Jeg synes, det er uværdigt og respektløst.

- Jeg kræver ikke, at man laver noget kæmpe stort, men som minimum bør der være en form for højtidelighed, bare i et par minutter til at stoppe op og eventuelt synge en salme. Jeg mener, at vi har et etisk problem, når det tillades totalt at undlade det, siger Tove Videbæk, og 67 procent af de 582 læsere, der har deltaget i debatten, er enige med hende.

Man hvad mener du? Er det i orden at køre døde uden pårørende direkte fra kapel til krematorium uden nogen ceremoni?

birger k tilhører de 27 procent, der synes, det er helt overflødigt, at præsten og bedemanden gør noget:

- Måske burde jeg ikke sige den slags i et offentligt forum, men jeg er selv en outsider, enspænder, sær snegl og eneboer, desillusioneret og vrissen tørvetriller, samt en realist, det vil sige jeg forholder mig til virkeligheden uanset hvor barsk den måtte være.

Ceremoni - for hvem?
- Jeg betragter dette med syndernes forladelse, kødets opstandelse og det evige liv som rent nonsens. Jeg er 69 år og har dårlige gener, som jeg efter bedste evne forsøger at modvirke. Selvfølgelig er tanken om at dø ubehagelig, men det skal vi jo alle.

- Ceremoni - for hvem ?? Dem, der startede denne debat med at det skulle være uværdigt at begrave/kremere ensomme uden en ceremoni, bør gøre sig klart, at det kun er et udtryk for deres egne holdninger.

- Så derfor: Nej, det er ikke uværdigt at begrave ensomme uden en ceremoni.

Hvad med dig? Vil du gerne have, at der er 'nogen', der synger en sang eller salme til din begravelse, selv om der ikke kommer nogen begravelsesgæster?

0 kommentarer
Vis kommentarer