11 ødelagte ryghvirvler: Og nu stopper sygedagpengene

Lehnert er 51 år og i de sidste snart tre år har han været på sygedagpenge - uden konklusion. Nu ved han ikke, hvad han skal gøre, og kommunen hjælper ham ikke. Har du et godt råd til Lehnert?

Lehnerts ryg og nakkehvirvler er smadret - og det er hans liv også efter snart tre år på sygedagpenge. Nu drømmer han om et halvdagsjob.
Lehnerts ryg og nakkehvirvler er smadret - og det er hans liv også efter snart tre år på sygedagpenge. Nu drømmer han om et halvdagsjob.

- I januar 2011 havde jeg et uheldigt fald på min arbejdsplads, der gjorde, at jeg måtte sygemelde mig med hold i ryggen. Opdagede dog hurtigt, at det måtte være mere end et hold i ryggen, og kontaktede derfor min læge i februar 2011. Han sendte mig straks til røgten, og det viste sig at være meget alvorligt. 11 ødelagte ryghvirvler, 6 nakkehvirvler, resten fordelt midt ryg og lænd. Sendt hjem med beskeden om, at jeg ikke kunne opereres.

- Derudover har jeg slidgigt i knæ og en alvorlig skade på højre fod, 3 piskesmæld, der ofte udløser migræneanfald. Skader, der er kommet gennem livet med mange års hårdt arbejde som håndværker og flyarbejder i SAS, uheld i trafikken, bl.a. 2 alvorlige motorcykel-uheld. Alt dette har afstedkommet 32 hospitals besøg.

Sådan skriver Lehnert i et brev til nationen!, om det han kalder 'Det skandale-ramte dagens 'Velfærds'Danmark'. For siden ulykken ramte, har han været frem og tilbage i det system, han troede kunne hjælpe ham, men som han nu må konstarer ikke virker. Læs hans historie her, og kom med dit bud på, hvad han skal gøre - og hvad du synes systemet bør gøre.

Fra 16.000 udbetalt til 8.500
- I marts 2011 starter jeg på sygedagpenge, og min læge sygemelder mig på ubestemt tid. Jeg mister mit gode job, og dermed min gode løn, så fra at have ca. 16.000 kr. udbetalt, får jeg på sygedagpenge udbetalt ca. 8.500 kr. om måneden. Ydermere mister jeg også kæresten.

- Først i maj år 2012, bliver kommunen og jeg enige om, at jeg skal i jobprøvning. Det er jeg i perioden juni, juli, og august 2012, hvor den afsluttes efter to mislykkedes forsøg af 13 ugers varighed, som loven er.

- Kommunen var vidende om, at jeg havde behov for diverse hjælpemidler, men kunne ikke nå at fremskaffe dem i arbejdsprøvningsperioden, på trods af, at de havde haft et år til at få det ordnet. Dette fortæller jeg efterfølgende til min sagsbehandler, som derfor anbefaler, at jeg kommer i en ny intern jobprøvning, hvilket jeg acceptere. Men det sker aldrig?????

Èn arbejdsprøvning - uden rigtige hjælpemidler
- Så august 2012 bliver altså min første, sidste og eneste arbejdsprøvning, og altså uden de nødvendige hjælpemidler. Jeg bliver aldrig indstillet til en ny jobprøvning, ej heller til evt. flexjob - det lader til, at min sag bare bliver henlagt. Måske man er bevidst om, at regeringen fjerner tilskud til flexjob pr. 31-12-2012, og måske derfor, at sagsbehandlerne undskylder sig hele tiden - de er underbemandet og omstrukturerer. I hvert fald går min sag i stå.

- Først i slutningen af 2012 beslutter kommunen, at de nu vil have en statusattest , vel vidende, at den ikke kan nå, at blive fremsendt inden udløb af fristen, hvor tilskud til et evt. flexjob med de fornødnede hjælpemidler kan udløses i min situation.

- Mange skiftende sagsbehandlere og om-rokeringer i kommunen gør, at hver gang jeg skriver til min sagsbehandler, hører jeg ikke noget - jeg har nemlig fået en ny siden sidst. Marts 2013 skriver jeg en mail til min nye sagsbehandler, hvor jeg forklarer situationen og giver udtryk for mine frustrationer, men hører først noget fra kommunen i oktober 2013, hvor kommunen indkalder mig til en samtale.

- Herunder meddeler de mig, at der skal indhentes en ny statusattest. Den får de, hvorefter de meddeler mig, at jeg ikke længere er berettiget til at modtage sygedagpenge, da perioden er overskredet. Så nu er jeg blevet smidt ud af et system uden at blive afklaret, noget systemet (kommunen) har haft ca. 2½ år til at løse, hvis kommunen havde ageret, som loven forskriver de skal.

Faste udgifter for 6.000 - nu venter kontanthjælpen
- Bliver nu sendt ud i at skulle søge kontanthjælp. Jeg har ingen anelse om, hvad det betyder i kroner og øre, men fra at være selvforsørgende, og have et godt liv, er livet nu blevet et økonomisk helvede med gældsposter og regninger, der ikke kan betales, fogedret og registrering i RKI.

- Faste absolut nødvendige udgifter er i dag på ca. 6000 kr. månedlig. Alle andre kreditorer har jeg måtte meddele, at jeg er erklæret insolvent i fogedretten, hvilket er ensbetydende med at man ikke kan eje noget. Det er svært at acceptere en sådan situation, når man har arbejdede siden man var 12 år (avisbud, bydreng og lærling i en alder af 16 år).

Måske et halvdagsjob
- Et ønskejob i dag, det ville bare være et sted, hvor man er værdsat trods nedsat arbejdsevne. At få muligheden for, med lidt hjælpemidler, at måske kunne passe et halvdags job, og bare det at kunne forsørge sig selv, møde nye mennesker og have gode kollegaer, som hilser og ikke ser nedladende på en. Håbet var, at få et flexjob af en eller anden art, så økonomien kunne tilpasses mit behov, samt at få dækket det sociale behov, der jo ligger i at se andre mennesker og få nye indput, at kunne smile og vide at man har gjort en forskel - trods alt.

- Så udover sygdom og søvnbesvær, består dage og nætter nu af depression, spekulationer og smertestillende. Og så håbet om, at dagen i morgen er bedre - håbe at der kan blive mulighed for at se venner og være med i noget socialt . For venner og familie ser kun en, når man har det rimeligt - de ser ikke den virkelig hverdag.

Hvad ville du gøre, hvis du var Lehnert?

0 kommentarer
Vis kommentarer