Politi og knivlov stopper landets eneste knivkaster

Jean Ascher har kæmpet 30 måneder med justitsministeriet for at få lov til at undervise i knivkast på sin gøglerskole. Forgæves.

Jean Ascher i aktion - til venstre de attrapknive, fremstillet af sløvt fladjern, han har fået forbud mod at bruge på gøglerskolen. Privatfoto
Jean Ascher i aktion - til venstre de attrapknive, fremstillet af sløvt fladjern, han har fået forbud mod at bruge på gøglerskolen. Privatfoto
Følg nationen!

- Kære Ekstra Blads Redaktion. Kan I hjælpe ????

- Jeg kan jo ikke samle 500 knivkastere og lave demonstration foran Christiansborg. Og selvom jeg tålmodigt igennem 2.5 år har forsøgt at få en løsning så står sagen i dag så absolut uafklaret og uløst.

Jeg skal, men slagtere skal ikke
- Det kan vel ikke være rigtigt, at min virksomhed via våbenloven bliver kriminaliseret, blot fordi jeg har nogle fladjernsknive (som slet ikke er knive) som mine elever undervises med, mens alle andre erhvervsvirksomheder som f.ex. slagtere, alle klassificeret som anerkendelsesværdige, uden en eneste tillladelse, kan undervise deres elever, lærlinge og andre.

Gøgler af Guds nåde
Sådan skriver Jean Ascher, gøgler af folk og Guds nåde, i et længere brev til Ekstra Bladet, om det problem han som Danmarks eneste knivkaster har døjet med siden Brian Mikkelsen fik vedtaget en ny knivlov i 2011. For Jean kan ikke få lov til at undervise elever og f.ex. middelaldermarkedsgæster i knivkast - noget han ellers havde gjort med myndighedernes tilladelse siden 2002. Han mener at han selv har mistet 30.000 kroner i de to et halvt år kampen mod myndighederne foreløbig har varet - og han vil anslå at myndighederne har brugt i omegnen af 300.000 kroner på sagsbehandling. Hans brev fortsætter således:

- Undertegnede gøgler og cirkus direktør er havnet i noget af en kafkansk paradoks situation.

- I mere end 30 måneder har jeg drøftet våbenlovens fortolkning af anerkendelsesværdige erhvervsvirksomheder og deres anvendelse af knive og arbejdsredskaber i forbindelse med deres virke med myndighederne.

Politiet stoppede mig
- Min situation er den, at jeg i 2011, i forbindelse med undervisning i mine forskellige cirkusdiscipliner så som ethjulet cykling, jonglering, knivkastning, balance og andet bliver stoppet af Odense politi som mener, at mine fladjerns-attrapper, som ligner knive, der ikke er skarpe og kun har en slags spids er omfattet af våbenloven.

- Og selvom jeg på daværende tidspunkt havde en offentlig forlystelses tilsynsbog udstedt af Force Technology, så mente politiet ikke at denne havde nogen som helst betydning, idet våbenloven omtaler kasteknive som våben. Efterfølgende anklages jeg for lovovertrædelse, men sagen frafaldes.

Har levet af det i 30 år
- Odense Politi fastholder at aktiviteten knivkastning med fladjerns attrapper, uden en skarp æg eller nogen særlig spids, er at klassificere som våben og da cirkus ikke er nævnt i våbenloven, som et anerkendelsesværdigt erhverv, så fastholder politiet at aktiviteten er ulovlig og at mit cirkus ikke kan anerkendes som et lovligt erhverv.

- Dette selvom jeg i mere end 30 år har ernæret mig derved..

- Sagen ligger på Justitsministerens bord (Anbefalet brev til Karen Hækkerup) , hos Rigspolitiets Center for almen Jura, Odense Politi, Danak, Force Technology og er fremsendt til både rigs- og Statsadvokaten, uden at det er lykkes nogen til dags dato at udrede sagens kafkanske paradoks.

- Hvorledes kan det være, at blot fordi jeg er Danmarks eneste nulevende professionelle knivkaster med disciplinen på mit cirkus værksteds program, så kan jeg ikke få hjælp i systemet eller af et eneste af dets afdelinger?

Bare en ganske almindelig knivkaster
- Jeg er hverken lovbryder, kriminel eller radikaliseret terrorist, men en ganske almindelige gøgler af folk og Guds nåde med et selvstændigt erhverv som nu er delvist kriminaliseret og ulovliggjort, uden at jeg har overtrådt loven, men ene og alene fordi man, da våbenloven blev formuleret, ikke i dens mange paragraffer havde tænkt at cirkus kunne være et anerkendelsesværdigt erhverv og at dets (mit cirkus') arbejdsredskaber på lige fod med jagt, fiskeri, slagter, bager, håndværker og andre lign. samt sportsdiscipliner hvor visse redskaber med spids anvendes, er berettigede til at blive lovliggjort.

- De ovenfor nævnte erhverv må gerne, uden en eneste tilladelse eller sikkerheds krav, undervise deres lærlinge, svende, elever, medlemmer os.v i arbejdet med knive som både er skarpe og spidse, mens mit knivkastnings værksted kun har nogle fladjerns attrapper, lignende knive, dog uden at være skarpe, men kun med en spids, skriver Jean, der håber på en dispensation fra loven.

Hvad mener du? Skal Danmarks eneste knivkaster - som har sin egen blankvåbentilladese - have lov til at undervise andre - der ikke har blankvåbentilladelse - i at kaste med attrap-knive lavet af fladjern?

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU