Religiøs fordoms-quiz: Hvem bygger telte af ild?

Jens Galschiøt har lavet 'en fed citat quiz' med citater fra de hellige bøger. Hvilken religion har f.ex. dødstraf for dyresex - og hvilken religion bygger telte af ild

Jødedommen, Kristendommen og Islam.

Disse tre religioner kaldes ofte ’Bogens Folk’, og de anerkender alle Abraham som deres fælles stamfader, så man kan sige, at uenighederne imellem disse religioner er en slags familiestridigheder imellem ’Abrahams børn’.

Men hvilken religion er den mest fredelige - og hvilken er den mest voldelige - og giver det overhovedte mening at snakke om den slags forskelle? Det sætter kunstneren Jens Galschiøt nu til debat med en quiz, der er en del af kunst- og dialogprojektet ’Abrahams børn’.

Du kan prøve quizzen her

Projektet tager udgangspunkt i skulpturen ’Fundamentalism’, der er bygget op af 8.000 kobberbøger, der danner bogstaverne ’F.U.N.D.A.M.E.N.T.A.L.I.S.M’ og er opstillet på en cirkelformet sokkel. Bogstaverne fordeles imellem religionerne, således at fire bogstaver bygges af kobberbibler, fire af kobberkoraner og tre af kobbertoraer. Af respekt for de hellige bøger, er de modeleret op i voks og støbt i kobber og har således aldrig været rigtige toraer, bibler eller koraner.

Mørke og lyse citater
På ydersiden af den cirkelformede sokkel er monteret 14 store fladskærme, der viser de 'lyse' citater fra Toraen, Biblen og Koranen. På indersiden er ligeledes monteret 14 skærme, og her vises de 'mørke' citater fra de samme religiøse bøger.


Man får at vide, om man har svaret rigtigt - og der bliver trukket lod om en en præmie, hver tredje måned

Ideen med skulpturen er at etablere en dialog om, at disse tre religioner både er meget menneskekærlige og meget menneskefjendske. Skulpturen sætter fokus på, at både Toraen, Biblen og Koranen indeholder så mange 'lyse' og smukke udsagn, at man kan opbygge et meget smukt, harmonisk og menneskekærligt samfund ud fra alle tre bøger. Modsat indeholder alle bøgerne også så mange menneskefjendske og totalitære udsagn, at man kan opbygge en totalitær stat ud fra hver eneste bog.

Fordomme skal nedbrydes

Det er samtidig et slags oplysningsprojekt om religionerne, og det er meningen at dialogen kan være med til at nedbryde en masse fordomme. F.eks. kan man, på baggrund af den danske debat, blive forbavset over hvor hård kristendommen er over for kvindekønnet og hvor relativt blid koranen er over for kvinder.

Man kan altså argumentere for, at det ikke er de religiøse skrifter, der er årsagen, men udelukkende hvad side af religionerne de mennesker, der tror på dem, vælger at knytte an til: den 'mørke' eller den 'lyse' side.

Er du religiøs? Og hvor mange rigtige fik du?

Vis kommentarer
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen