Frygter 500.000 døde: Holgers opskrift på fred på Krim

Brug forstanden og ikke muskler. Putin lytter ikke, om så de danske politikere/militærfolk er udstyret med atomvåben, skriver Holger Terp fra Fredskakademiet

Brug forstanden i stedet for musklerne, lyder det fra Holger Terp, Fredsakademiet om Krim-krisen.
Brug forstanden i stedet for musklerne, lyder det fra Holger Terp, Fredsakademiet om Krim-krisen.

- I anledning af folkeafstemningen i Krim om områdets indlemmelse i Rusland argumenter danske politikere for mere oprustning og mere missilforsvar i USA/NATO regi.

- Fra EU hører man at folkeafstemningen i søndags var i modstrid med international lov.

- Godt nok, men der er ingen som har fortalt mig, hvordan flere våben i Danmark/EU vil kunne løse en politisk konflikt - og der er heller ikke nogen som har fortalt, hvilke internationale love, det russiske flertal i det østlige Ukraine har brudt.

En gentagelse af krigen fra 1853
Sådan indleder Holger Terp fra Fredsakademiet en opsang til de politikere, militærfolk, analytikere, kommentatorer og andre meningsdannere, der lige nu skruer op for krigsretorikken. Holger - der også advarede mod Danmarks militære indsats i Libyen - fatter ikke, at nogen bruger tid på militære løsninger, og spørger om de virkelig ønsker at gentage Krimkrigen i 1850 - der kostede en halv million menneskeliv.

Holgers tekst er dansk og engelsk, og der er link undervejs. Læs hans argumenter mod krig og for en fredelig løsning:

- Det europæiske missilforsvar i USA/NATO regi er i parentes bemærket, i øjeblikket ikke eksisterende og Pentagon er som sædvanlig i øjeblikket alt for optimistisk med hensyn til projektets fremtidige kapacitet, meddeler nyhedsbureauet Global Security Newswire i dag med den amerikanske Rigsrevision som kilde.

- The USS Donald Cook docks in the southern port of Rota in February as the first of four U.S. missile interceptor-equipped warships sent to Spain to form a key part of NATO's ballistic-missile shield.

- The Pentagon's schedule for achieving some antimissile capabilities in Europe may be overly optimistic, a new congressional report finds. Congressional Addressees : Regional Missile Defense: DOD’s Report Provided Limited Information; Assessment of Acquisition Risks is Optimistic.

Nedrustningsaftale ikke engang oversat
- Den eneste internationale aftale i forbindelse med Ukraine, jeg kan komme i tanke om er Budapest Aftalen fra december 1994 i forbindelse med at Ukraine afrustede alle deres kernevåben og underskrev ikkespredningstraktaten ’Budapest memorandummet om Ukraines sikkerhedsgarantier.’

- Traktaten er tilsyneladende ikke oversat til dansk. Derfor den engelske originaltekst i uddrag, da jeg ikke er jurist:

The Budapest Memorandum
- Ukraine and Russia, along with Britain and the United States, signed the Budapest Memorandum, in which the three major powers guaranteed the territorial integrity of the former Soviet republic in exchange for Kiev giving up nuclear weapons.”

Parts 3 and 4 of the agreement state:

3. The three powers must refrain from economic coercion designed to subordinate Ukraine to their own interest.

4. The three major powers reaffirm their commitment to seek immediate United Nations Security Council action to provide assistance to Ukraine, if Ukraine should become a victim of an act of aggression or an object of a threat of aggression in which nuclear weapons are used."..."

Hvorfor er den ikke oversat til dansk?
- Det siger noget om de danske politikeres generelle holdning til international politik, at vigtige tekster om nedrustning ikke er oversat til dansk.

- Alt hvad der foregår i Ukraine i øjeblikket handler om politik, magt, markeder og penge. På samme måde som det gjorde det under den første Krimkrig i 1853.

- Rusland starter den orientalske krig med Tyrkiet tilsyneladende over en strid mellem græske og latinske munke, om nøglen til en dør i Den hellige gravs kirke i Jerusalem.

- Krimkrigen er ved at udvikle sig til en verdenskrig. I krigen deltager: Frankrig, Storbritannien, Østrig, Preussen, Fyrstedømmet Piemonte og Kongeriget Sardinien (Italien) mod Det ottomanske rige og Tunesien. Norden er neutral.

Minder det ikke om i dag?
- De danske militærudgifter stiger i begyndelsen af krigen. Briternes erklærede mål med krigen er at holde den russiske flåde indespærret i Sortehavet, så den ikke kan true englænderne i Middelhavet og dermed Indien.

- Briterne tilstræbte desuden en nyopdeling af det feudale Rusland og et nyt Europakort. Russerne ønskede en svækket Osmannisk rige i Europa og på Krim-halvøen.

- Minder det ikke forbløffende om i dag? Er der virkelig nogen som ønsker disse uhyrligheder som koster over en halv million menneskeliv gentaget, spørger Holger Terp.

Hvad synes du? Skal Danmark deltage i en militær oprustning?

.

0 kommentarer
Vis kommentarer