Hans-Erik: Øst-regnestykke er 7,1 milliarder forkert

Dansk Arbejdsgiverforening har regnet ud, at staten tjener 900 millioner på de 66.000 østarbejdere, der arbejder i Danmark. Men de har ikke regnet dagpenge og kontanthjælp til 66.000 arbejdsløse danskere med

Hans-Erik Meyer fra danske Rejsearbejdere er helt uenig med Dansk Arbejdsgiverforening, der mener at Danmark tjener millioner på østarbejdere. Tværtimod taber Danmark milliarder, mener Hans-Erik.
Hans-Erik Meyer fra danske Rejsearbejdere er helt uenig med Dansk Arbejdsgiverforening, der mener at Danmark tjener millioner på østarbejdere. Tværtimod taber Danmark milliarder, mener Hans-Erik.

Nye beregninger fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at det udløser en gevinst på 900 mio. kr. hvert år for den danske statskasse, at der kommer østeuropæere til Danmark.

Det skriver Berlingske.dk i dag, og arbejdsgivernes direktør Jørn Neergaard Larsen siger til avisen, at regnestykket er lavet for at standse den forplumrede og unuancerede debat om østarbejdskraft, der foregår i Danmark.

Se også: Mettes nye regnestykke: Fyr 3250 østarbejdere, så tjener vi 450 mio

En katastrofe uden østarbejdere
- Jeg håber, at det nu kommer til at stå tindrende klart, at det er en rigtig god idé, at der er mennesker fra vores nabolande, som arbejder i Danmark, og at det ville være en katastrofe, hvis vi ikke havde den her indvandring til det danske arbejdsmarked fra eksempelvis Polen og Litauen, siger Neergaard Larsen til avisen, og opfordrer til mere respekt for nødvendigheden af østeuropæisk arbejdskraft. Mange danskere er ifølge DA nemlig slet ikke villige til at tage de stillinger østeuropæerne har, ofte udendørs og til 110 kroner i timen - bl.a. på grund af de gode danske overførselsindkomster.

Venstre: Danskere skal have job før østeuropæerne
Inger Støjberg fra Venstre tvivler ikke på, at østeuropæerne bidrager med knap en mia. kr. hvert år - men hun mener der, er andre ting der spiller ind:

Se også: Polakkens job koster skatteborgerne 51.400

- Så længe, vi har 41.000 danskere, som umiddelbart vil kunne gå ind at tage mange af de job, som østeuropæerne har i Danmark, er det vigtigt, at vi får danskerne i gang, før østeuropæerne kommer til, siger Inger Støjberg til Berlingske, og den eneste, der foreløbig har kommenteret Dansk Arbejdsgiverforenings regnestykke på hjemmesiden, synes også, der børt tages hensyn til at østarbejdere knokler løs, mens der er arbejdsløse danskere, der lever af kontanthjælp og dagpenge:

Se også: Helle 'glemte' de arbejdsløse, men Corydon gør grin med dem

- Hvor er det typisk at en beregning er et isoleret billede. 'Østarbejdere er en gevinst for Danmark. De bidrager med 900 mill årligt'

- Hvis vi indrager endnu en faktor: At danske statsborgere går ledige og modtager overførselsindkomst fordi det job, de skulle have haft er besat af en østeuropæer. Så ville billedet måske have været mindre positivt?, skriver Annette LH.

For en uge siden blandede Hans Erik Meyer, formand for danske rejsearbejdere, sig i debatten om østarbejdere her på nationen!. Han havde fået fingre i et regnestykke fra Beskæftigelministeriet, der med alle mulige forbehold viste, at Danmark ville tjene 450 millioner, hvis 3250 østarbejdere blev fyret, og arbejdsgiverne ansatte ledige danskere.

Staten kunne tjene 6 milliarder
Og overfører man de tal Beskæftigelsministeriet bruger i deres regneeksempel til Dansk Arbejdsgiversforenings regnestykke, kan man se at staten ville tjene 6,2 milliarder kroner, hvis arbejdsgiverne fyrede de 66.000 østarbejdere, og ansatte danske arbejdsløse.

- Det er helt galimatias, de tal DA kommer med, for de tager jo slet ikke de udgifter staten har til arbejdsløse - hele aktiveringscirkusset, kontanthjælp, dagpenge osv, siger Hans Erik Meyer, der mener at der er rigeligt med danske arbejdsløse, der kan tage de 66.000 job, der i dag bliver passet af østarbejdere.

- Jeg så at der var 22 procent ledighed blandt murer her i februar, og det er bare en branche, siger Hans Erik Meyer, men hvad siger du?

Der er ca. 150.000 arbejdsløse danskere - kan 66.000 af dem arbejde i de stillinger, der i dag er besat af østarbejdere?

2 kommentarer
Vis kommentarer