I fremtiden skal vores el være smartere.
Det er kort sagt målet med det europæiske forskningsprojekt SmartHG.
I dag er der en stor ubalance imellem, hvornår vi forbrugere bruger mest energi, og hvornår der produceres mest energi. Nogle gange er vi nødt til at lade vindmøllerne stå stille, selvom det blæser, fordi der ikke er brug for den strøm, der produceres. Det kan for eksempel være om natten, hvor de fleste af os sover. Andre gange er vi nødt til at importere strøm til det danske el-net fra vores naboer, fordi vi forbruger mere, end vi producerer.
Aarhusianske forskere står bag infrastrukturen under SmartHG-projektet, som skal gøre forbrugerne mere opmærksomme på vores forbrugsmønstre.
Målet er, at kommunikationen mellem elselskaberne og de elektroniske produkter i hjemmene forbedres. Systemet skal bidrage til at udjævne ubalancerne mellem energiproduktion og -forbrug. Samtidig skal teknologien give forbrugerne mulighed for at ændre vores forbrugsmønster.
Forestil dig for eksempel, at du tager på arbejde om morgenen og i stedet for at indstille opvaskemaskinen til at gå i gang med det samme, indstiller du den til tidspunktet for, hvornår den senest skal være færdig. Herefter kommunikerer opvaskemaskinen med elselskabet og går automatisk i gang, når belastningen på el-nettet er mindst.
EU har sat knap 25 mio. kr. af til projektet. Langt de fleste EU-projekter giver god mening.
Morten Messerschmidt skriver videre om EU-politik i morgen - og så kan du hver dag frem til Europa-parlamentsvalget d. 25. maj følge de to EU-politikere her på nationen!