Polakker scorer årsløn på børnepenge

Arbejder i Danmark og får sendt børnepengene hjem til familien i Polen

Følg nationen!

De betaler ingen skat af betydning i Danmark, og familien bor hjemme i Polen. Alligevel kan polske arbejdere hæve børnepenge hos de danske kommuner og sende pengene sydpå.

Det er en 10 år gammel EF-regel, der giver polakker og andre EU-borgere samme rettigheder som en dansk familie. Men modsat danskere skal udlændinge ikke være skattepligtige eller have bopæl og indfødsret i Danmark for at få børnepenge her.

Og regelen er en fed fidus for polakker i den danske byggebranche. Fra første arbejdsdag i Danmark er de nemlig berettiget til børnepenge, der i sig selv svarer til en månedsløn i Polen.

Årsløn på kontoen
Med tre mindreårige børn sætter den danske stat automatisk op mod 40.000 kroner skattefrit ind på kontoen hvert år. Eneste krav er et cpr-nummer, som polakkerne nemt kan få.

I Polen er 40.000 kroner et betydeligt beløb. Mindstelønnen i de fattigste områder af Polen er omkring 2000 kroner. Typisk tjener en polsk arbejder dog mellem 4000 og 6000 kroner.

Fidusen bliver endnu bedre, når man sammenligner børnepengene fra Danmark med det, der udbetales i Polen. Hvis de var blevet hjemme, ville de kun få en brøkdel af det, som Danmark betaler. Samtidig kan polakkerne glæde sig over, at børnepengene strækker meget langt, fordi prisen på polske dagligvarer ligger markant under de danske.

Kan trykke lønnen
I fagbevægelsen frygter man, at børnepengene kan give uhæderligere arbejdsgivere en ny fordel. For børnepengene udbetales uanset hvor lidt polakkerne tjener i Danmark. Og arbejdsgiverne kan endnu nemmere end i dag få polakker til at gå langt under den danske mindsteløn.

- Det er ikke rimeligt, når det bruges til at give polakkerne en lavere løn end os andre, mener næstformanden hos Malernes Fagforening i København, Bo Rosschou.

- Vi er ikke ude efter gøre polakkerne til vores fjender. Men langt de fleste af dem går til lønninger på 50 kroner eller mindre. Det er rent løntrykkeri.

Men de danske myndigheder har ikke tænkt sig at stoppe underbetalte polakker og deres arbejdsgivere. Blandt andet skriver Udlændingeservice på sin hjemmeside, at selv når en arbejdsgiver snyder med lønnen, er "der ikke lovhjemmel til at inddrage godkendelse og arbejdstilladelse."

- Derfor er der også kaos på arbejdsmarkedet. Ingen aner om, hvad det er for en økonomi, der findes, mener Bo Rosschou.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind