Schaldemose: Afrikansk sikkerhed på EU's budget

Morten Messerschmidt DF og Christel Schaldemose, Socialdemokraterne, varmer op til EU-parlamentsvalget. I et debat-maraton - 42 indlæg i alt - skriver de hveranden dag frem til valgdagen her på nationen!

Hvorfor skal vi interessere os for, hvordan tingene står til i Afrika?

Har vi ikke nok at gøre i EU – eller i Danmark for den sags skyld? Sådan kan man let tænke.

Og jo, vi har utroligt meget at gøre både i Danmark og i EU. Men det hele hænger sammen. Vi kan ikke blive rige i Danmark, hvis resten af EU er til rotterne.

Og EU kan på samme måde ikke isolere sig selv og lukke øjnene for vores naboregioners tilstand. Gentagende borgerkrige, uroligheder og lignende kaos skaber uro i store dele af Afrika og hindrer kontinentets vækst og udvikling.

Strømmen af illegale flygtninge over Middelhavet tager til og presser de sydeuropæiske lande. Samtidig lever 40 pct. af befolkningerne i Afrika stadig i fattigdom. Det kan vi ikke sidde overhørig.

EU investerer derfor knap1,9 mia. kr. om året de næste tre år i sikkerhedsdimensionen i Den Afrikanske Union. Pengene skal sikre, at afrikanerne i fremtiden i højere grad selv er i stand til at gribe ind over for kaos og borgerkrig i regionen. Indtil nu har det primært været EU eller FN, der har sat tropper ind.

Vi husker alle indsatsen i Libyen, hvor dansk militær spillede en afgørende rolle. Fremover skal afrikansk militær selv kunne foretage sådanne aktioner. Pengene fra EU kommer til at gå til en styrkelse af militæret i Den Afrikanske Union på mandskabsfronten, men kan ikke bruges til at købe nye våben.

Pengene kan altså bruges til mad, løn og uniformer til soldaterne – ikke til et våbenkapløb. Gennem målrettede investeringer får de afrikanske lande hjælp til selvhjælp, så de i fremtiden ikke behøver at være afhængige af omverdenen.

Mens vi i EU får mindsket strømmen af illegale flygtninge og skabt grobund for nye eksportmarkeder. Langt de fleste EU-projekter giver god mening.

Morten Messerschmidt skriver videre om EU-politik i morgen - og så kan du hver dag frem til Europa-parlamentsvalget 25. maj følge de to EU-politikere her på nationen!

0 kommentarer
Vis kommentarer