Annonce:
Annonce:

Menneskeretseksperter: Tillad prostitution og hash

Mennerettighedseksperterne fra Human Rights Watch er mest kendt for at kritisere stater, der bruger giftgas, henretter borgere i flæng og udfører droneangreb. Men Human Rights Watch mener også noget om sex-køb og stoffer

Annonce:
Følg nationen!

Human Rights Watch arbejder med menneskerettigheder over hele verden, og forside-billedet på deres årsrapport 2014 viser da også et af klodens helt store hovedpiner lige nu, Syrien. De tusindvis af dræbte og millionerne på flugt optager naturligt nok menneskerettighedfolkene, ligesom henrettelser i Irak, droneangreb i Afghanistan og vold mod demonstranter i Egypten gør.

Din krop, din ret
Men to emner, der stikker ud i årets rapport, handler om menneskers ret til at gøre, hvad de vil med og mod deres krop. Det er prostitution og stoffer, og eksperterne bruger hele 18 sider, og ender med at konkludere, at de regeringer, der håndhæver disse forbud, forbryder sig mod menneskerettighederne.

Annonce:

Skadeligt ja, men forbud skader mere
- Brug af stoffer(hash, narkotika etc) og frivillig prostitution kan give alvorlig skader på både sundhed og sikkerhed (f.ex. HIV), og hvis man vil hjælpe disse mennesker, er det helt forkert at drive dem ud i en skyggetilværelse.

- Kriminalisering af stoffer og sex-arbejde kan meget vel betyde, at andre borgere, politi og retssystem ender med at krænke stof-brugernes og sex-arbejdernes menneskerettigheder, da disse kan blive udsat for politimishandling, afpresning og diskrimination i retssystemet.

- Det er meget alvorlige konsekvenser, når man samtidig ved, at mange lægger vægt på at bestemme over deres egen krop, og derfor er det ude af proportioner at staten kriminaliserer og straffer brug af stoffer og sex-arbejde, hedder det årsrapporten.

FN: Menneskeret at sælge sex

For seks år siden fortalte Birgitte Kofod Olsen fra Institut for Menneskerettigheder (IMR), at et forbud mod prostitution ifølge hende, ville være et brud på FNs kvindekonvention:

Annonce:

- Det er vigtigt at huske, at disse rettigheder og friheder er anerkendt af både FN's kvindekonvention og i den danske lovgivning. Vi må derfor blive bedre til at respektere, at prostituerede også er rettighedshavere. Og det medfører, at vi må respektere deres ret til at bestemme over eget liv og egen krop, og til at sælge seksuelle ydelser, sagde Birgitte Kofod dengang.

Men hvad siger du nu? Er det en menneskeret at ryge sig skæv, tage narko og sælge og købe sex?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

De er åbenbart i fuldstændig chok - udmærket
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: