Annonce:
Annonce:

Forskere varsler mini-istid: Solen er historisk sløv

Lige nu burde solens overflade sprutte af plasma-udbrud, men det gør den ikke. Britiske forskere sammenligner med mini-istiden fra 1650 til 1715.

Annonce:
Følg nationen!

I England var det så koldt, at man kunne stå på skøjter på Themsen og i Danmark frøs bælter og sunde til, så den svenske hær anført af selveste Kong Karl 10. Gustav, kunne indtage Sjælland over isen fra Fyn, og på den måde overraske den danske konge, Frederik 3., der måtte afgive Skåne.

Sådan var temperaturerne i den periode solforskerne kalder Maunder Minimum, efter ægteparrets Annie og Walter Maunder observationer af aktivitet på solen, og nu kan britiske BBC fortælle, at solens opfører sig på samme sløve måde lige nu.- I de 30 år, jeg har arbejdet som sol-fysiker, har jeg ikke set noget lignende, siger rum-fysiker Richard Harrison fra Rutherford Appleton Laboratory i Oxfordshire till BBC, og Dr Lucie Green fra University College London's Mullard Space Science Laboratory, taler om at solen er ved at falde i søvn:

20 procents sandsynlighed for mini-istid
- Der er tydelige tegn på, at solen lige nu opfører sig på samme måde, som lige op til mini-istiden The Maunder Minimum, siger Dr Lucie.

En tredje solforsker - Mike Lockwood, fra universitetet i Reading - sætter procenter på, at vi er på vej til en mini-tid:

- Vi estimerer, at der inden for en 40-års periode er op mod 20 procents sandsynlighed for, at vi vil opleve Maunder Minimum-tilstande'.

Men hvad siger du om en mini istid? Glæder du dig til at kunen gå til Sverige?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: