Fem kloge argumenter for købe sex

Europa-Parlamentets anbefaling om at forbyde købesex ligesom i Sverige bygger på en uvidenskabelig rapport, og dens forslag undergraver migranters og sexsælgeres rettigheder, mener en lang række eksperter. Hvad mener du?

EU-parlamentet vil gerne have at Danmark forbyder køb og salg af sex - mens mere end 100 forskere - heraf 26 fra Danmark, opfordrer til at sexsælgere får mere respekt. Hvem er du enig med? (arkivfoto)
EU-parlamentet vil gerne have at Danmark forbyder køb og salg af sex - mens mere end 100 forskere - heraf 26 fra Danmark, opfordrer til at sexsælgere får mere respekt. Hvem er du enig med? (arkivfoto)

Da Europa-Parlamentet i sidste uge vedtog at anbefale en kriminalisering af køb af seksuelle ydelser i medlemslandene, begik de folkevalgte en stor fejltagelse.

Det mener en lang række danske og internationale forskere, der peger på at EUs anbefaling bygger på misinformation og har et ringe videnskabeligt grundlag.

EU presser på: Danmark skal forbyde sexkøb ligesom Sverige

- Og fordi en sådan lov kan få alvorlige negative konsekvenser for kvinder, mænd, herunder transkønnede, der sælger sex og for de migranter, der lever af sexsalg og som ikke gives alternative indtægtskilder, skriver Christian Groes, ph.d., adjunkt, Kultur- og sprogmødestudier, Roskilde Universitet i et protestindlæg, der har fået opbakning fra en lang række danske forskere.

- Vi, 26 forskere i prostitution, sexarbejde, menneskehandel, køn og seksualitet støtter vores 86 kolleger i Europa og verden i deres afstandtagen fra forslaget og anbefaler danske politikere at se på rapporten med kritiske øjne og afholde sig fra at følge rapportens anbefalinger. Vi begrunder det med følgende fem argumenter:

Nøgen direktør fyret: Ville købe sex og betalte 37.000

1. Der er ikke bevis for at en lov imod købesex skulle sikre bedre sociale vilkår for prostituerede. Rapporten bygger på begrænsede kilder og udelukker størstedelen af forskningen på området, samt rapporter fra FN, WHO, UN Women, Amnesty International og Human Rights Watch, der anbefaler at afkriminalisere sexarbejde med henblik på at forbedre migranter og sexsælgeres rettigheder og sikre øget inklusion af disse udsatte grupper og at give dem adgang til retshjælp, beskyttelse og oplysning.

2. Rapporter fra Sverige viser, at loven forringer sexsælgeres tillid til myndighederne og bevirker, at de arbejder under mere skjulte og farlige vilkår end før loven blev indført.

3. Et forbud risikerer at gøre migranter der sælger sex mere udsatte og sårbare overfor udnyttelse fra bagmænd og kriminelle grupper og at gøre dem retsløse.

4. Der kan ikke sættes lighedstegn mellem betaling for seksuelle ydelser og vold, voldtægt eller menneskehandel. Det er sexsælgeren, ikke myndighederne, der skal vurdere, om salget er tvunget, om hun eller han har været udsat for vold eller handel.

5. Et forbud imod købesex begrænser ikke menneskehandel, det driver handlen under jorden og den fattigdom der motiverer migration imod Europa og global ulighed vil fortsat eksistere. At begrænse efterspørgslen med forbud og politiindsats forbedrer ikke sexsælgernes vilkår. Og færre kunder risikerer at presse prisen ned og øge udsatheden og afhængigheden af bagmænd med henblik på at skaffe kunder.

De 26 forskere - du kan se deres navne nedenfor - mener ikke, at ’den svenske model’ er den rigtige vej at gå for at sikre rettigheder og beskyttelse til sexsælgere.

De opfordrer i stedet danske politikere til at ændre dansk lov, så sexarbejdere får flere basale rettigheder - bl.a. til mere sikkerhed og beskyttelse, inklusion, adgang til sundhed, oplysning og retshjælp samt anerkendelse og respekt for sexsælgere som mennesker og ligeværdige borgere med selvstændige stemmer der må og skal lyttes til.

Hvad mener du? Går du ind for forbud mod sexkøb - eller er du mere til at respektere, dem der sælger sex?