Protesterede mod polakker, og blev kørt ned

3F og Dansk Metal blokerer for 3 dag i træk et milliard-byggeri i Roskilde, og i går blev en blokadevagt kørt ned. 10 mand skal arbejde uden overenskomst

- Vi har haft en tolk ude og snakke med dem, og de vil ikke sige, hvor meget - eller lidt - de får i løn. men de ryster på hovedet, når vi spørger om de får det, en dansk arbejder skal have ifølge overenskomsten.

Sådan siger Ole Holst fra 3F-Roskildeegnen, der lige nu blokerer for adgang til KARAs milliard-byggeri i Roskilde. Siden onsdag har de lokale fagforeninger forhindret adgangen til byggepladsen i protest mod de lave lønninger til de polske arbejdere.

- Vi har hørt om lønninger for svejsere på 8 euro i timen. Og der er i øvrigt ingen sociale klausuler om f.ex. lærlinge om på byggeriet til 1.3 milliarder - selv om det er kommunalt, siger Ole Holtse, men hvad siger du?

Skal offentlige byggerier altid ske til overenkomstmæssig løn?

På den lokale avis sn.dk's hjemmeside er der ikke meget opbakning til blokadevagterne - som ellers blev kørt ned af en østrigsk byggeleder i går. En byggeleder fra et østrigsk firma ville ikke finde sig i at blive hindret adgang, da blokadevagter torsdag morgen for anden dag tog opstilling foran byggepladsen på Kara/Noveren. Byggelederen kørte direkte ind i blokadevagt Martin Holmberg Bay Nielsen, faglig sekretær i Metal Roskilde, og fortsatte 200 meter ind på pladsen, før han stoppede, skriver sn.dk

Puds hundene på 3F
- Et par politihunde er gode til at fjerne folk, som tror at de skal blokere offentlig adgang. De kan for min skyld gerne rende rundt med deres latterlige faner, men de skal ikke genere andre som passer deres arbejde, skriver svend e ped.

Blokaden virkede - nu forhandler de
Roskilde kommune - som er en af de ni kommuner, der ejer KARA, er kede af den omtale, blokaden giver. Og de oplyser, at det er indføjet i kontrakten, at polakkerne skal have en løn, der svarer til det normale for en dansker, der udfører samme slags arbejde.

Netop nu har det polske firma, der er årsag til blokaden, sagt ja til at forhandle og tale med de danske fagforeninger. Årsagen er sandsynligvis et indgreb fra den tyske hovedentreprenør i München, der ikke ønsker, at hele arbejdspladsen går i stå, fordi et enkelt firma med 10 ansatte på arbejdspladsen er på tværs.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere