Søren Sidevej

Jægerministeren: Hvad med at give en nytårstorsk til 'far her'?

Søren Gade. (Tegning: Morten Ingemann)
Søren Gade. (Tegning: Morten Ingemann)

Forsvarsminister Søren Gade var én af regeringens populæreste ministre. Hans djærve, jyske sind, hans rødmossede ansigt og hans letbevægelige væsen havde skaffet ham mange tilhængere.

En del af dem er faldet fra, for Gade har i årets løb bevæget sig målrettet fra det ene spinatbed til det næste. Her er kun plads til et par eksempler. Men sikke nogen.

Tabte hovedet
Gade hørte, at en bog af en tidligere jægersoldat var på vej. Den havde forfatteren sådan set fortalt sin tidligere arbejdsgiver om året før, uden at nogen reagerede.

Nu gjorde Gade det til gengæld. Han tabte hovedet. Flere af Forsvarets medarbejdere havde svært ved at finde noget galt i bogen, men ministeren kunne. Vistnok uden at have læst den.

Bogen var farlig, men Forsvarskommandoen ville ikke fortælle, hvad der var galt med bogen, eller hvad der skulle ændres, for at bogen kunne udkomme.

Så valgte Politiken at udgive bogen, og dermed blev den efterfølgende fogedsag et stykke absurd teater, der naturligt nok førte til, at bogen fik lov til at udkomme alligevel. Den var jo allerede ude i offentligheden i et oplag på 124.000 eksemplarer.

Rolig og afslapning
Nogle dage efter kunne Gade bevise, at bogen gavnede Danmarks fjender. Forsvarskommandoen havde nemlig fundet en oversættelse til arabisk på nettet.

Umiddelbart ejendommeligt, for Taliban behersker typisk ikke arabisk. Bogen kunne lige så godt være blevet oversat til finsk.

Oversættelsen blev lækket til B.T., Danmarks sundhedsavis. Af Forsvarskommandoen, som nu selv bidrog til at udbrede den farlige bog. Det viste sig dog, at der var tale om en maskinoversættelse, som var helt uforståelig. Oversat tilbage til dansk lyder et afsnit:

'Det er en dyb sort nat, men med min natbriller jeg har en klar vision for det mørke, flade landskab, hvor forbrændingsflammerne lyset af de mange olieraffinaderier og stående, som prikker, lyse store. Jeg ser på mit land, og syv af hans kolleger patruljering Jægerkorpset. På baggrund af den svage natbrillerne gøre øjenhuler af en sort ansigt grønlig farve, og det ser som altid rolig og afslapning.'

Jagtferie
Ingen andre kunne imidlertid finde oversættelsen på nettet, og det gav nogen den idé, at den i virkeligheden var fremstillet af Forsvaret selv. Gade afviste kategorisk.

I DR's talkshow 'Ugen med Clement' blev han spurgt, hvem det ville få konsekvenser for, hvis oversættelsen alligevel var fra Forsvaret. Ministeren pegede på sit opblæste bryst, fløjtede og svarede:

– Far her. Jeg er jo direktøren for det hele, og det hedder 'the buck stops here'.

Men oversættelsen var begået i Forsvarskommandoen, og så tog 'direktøren for det hele' sandelig konsekvensen. Han drog på jagtferie med torskekandidat Bendt Bendtsen...

'Far der' tog slet ikke ansvaret.

Vejsidebomber
Gade er i det hele taget stor i munden. Også når han taler om de danske soldater i Afghanistan:

– Jeg vil ikke kunne se mig selv i spejlet, hvis vi på grund af pengemangel undlader at købe beskyttelse mod vejsidebomber, bedyrede han.

Men da Ekstra Bladet afslørede, at de danske soldater kører rundt i patruljekøretøjer, der har en blød bund, som gør dem sårbare over for vejsidebomber, så havde ministeren pludselig ikke lyst til at besvare spørgsmål. Forsvarets egne eksperter har for over et år siden anbefalet en kraftigere pansring, men intet er sket, og Gade vil helst ikke snakke om det.

Vi ved ikke, hvordan Søren Gade binder sit slips. Det er svært uden at kigge sig i spejlet. Nej, hvor har den mand dog fortjent en torsk.

De er også nomineret:

Arek Onyszko

Klaus Bondam

Bendt Bendtsen

Finn Nørbygaard

Mette Frederiksen

Frank Sørensen (Superbest-direktør)

Anni og Erik

Tid til torsk. Ekstra Bladet kårer årets Nytårstorsk 2009. Der er ti kandidater i alt.

Siden følger en stemmeseddel, så du kan deltage i afgørelsen af, hvem der er årets største torsk. Du kan også stemme her på ekstrabladet.dk. Du kan se samtlige nominerede, efterhånden som de bliver præsenteret.

Tre af brevstemmerne kan ikke blot glæde sig over at have udført deres demokratiske pligt. De vil desuden vinde 1000 kroner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.