Verdensberømte hashrygere

Det overrasker nok ikke mange at Bob Marley ofte fik sig en reggae-smøg eller to, men vidste du at mindst syv amerikanske præsidenter røg hash?

George Bush var på piller, narko, sprut og hash, da han var ung.han nåede dog aldrig at besøge Christiania, mens han var præsident. Foto: Kristian Linnemann)
George Bush var på piller, narko, sprut og hash, da han var ung.han nåede dog aldrig at besøge Christiania, mens han var præsident. Foto: Kristian Linnemann)

Igen, og igen er debatten om fri hash oppe og vende.

Denne gang er begrundelsen, at man med frigivelsen af hashen, i første omgang i et kontrolleret forsøg primært i København, vil kunne bremse bandekrigen, hvis primære stridsgenstand netop er hashmarkedet i hovedstaden. Det vil i yderste instans spare menneskeliv, og frigøre politiet til koncentrere sig om mere ’vigtige’ gøremål.

Argumenter for og imod er mange. Og mange modstandere mener, at man tager skade af hash-rygning. En af dem er nationen!-medlem Hans L.:

Man bliver forbandet sløv
- Det er jo bevist, at vedvarende brugere af det lort bliver afhængige og får hjerneskade, trauma og vrangforestilinger + man bliver så forbandet sløv. Tror ikke jeg kender nogle hashomaner, der har kunnet passe arbejde og skole, når de først er blevet afhængige, til gengæld har jeg kendt mange, der har fået evige skader og at de har prøvet hårdere stoffer.

Faktum er dog at mange af verdenshistoriens mest kreative og betydningsfulde personer har benyttet sig af striden kerne, cannabis, og det øjensynligt med stor succes!

Brændte hashsatanister på bålet
Cannabis har været udbredt og røget i årtusinder i de fleste af verdenens kulturer. I det 12 og 13. århundrede opfattede Inkvisationen cannabis som et sakremente i sataniske ritualer, og torturerede og henrettede cannabisbrugere for ’heksekunst’. Men generelt har det været udbredt og relativt almindeligt at anvende mange steder i Vesten indtil 1930´erne, hvor kongressen i USA forbød det ved lov, både som nytteplante og rusmiddel.

Syv præsidenter på piben
Nogle af de mest berømte cannabisbrugere var en lang række af de amerikanske præsidenter. Listen tæller bl.a. George Washington, Thomas Jefferson, Bill ’Jeg inhalerede ikke’ Clinton, George Bush, plus fire andre. Washington dyrkede bl.a. store mængder af planten på sin plantage. Desuden har også Al Gore og hans kone Tipper indrømmet at have suget en bønne, hvilket også gælder for Californiens pumpede guvenator Arnold Schwarzenegger. Desuden har USA´s nuværende præsident Barack Obama afsløret at han også har prøvet rusmidlet.

Geometrisk rårygning
Nogle af de tidligst kendte brugere af rusmidlet er den græske filosof/matematiker Phytagoras, som, ligesom de gamle egyptere, sandsynligvis har fået stoffet fra Cypern, som dyrkede og eksporterede en stor del af oldtidens cannabis. Også flere af oldtidens kinesiske kejsere betragtede cannabis som vigtigt medicin. Også nutige royale hoveder som f.eks. Englands Prins Harry skulle også have prøvet en bøp på piben.

Hamlets 'far' røg hash
Englands store barde William Shakespeare mistænkes af flere seriøse forskere for at have dampet lystigt på en gang kaja. De mener, i hans tekster, at kunne udlede adskillige referencer til og brugen af cannabis. Og andre store engelske forfattere som f.eks. Rudyard Kipling og Oscar Wilde, som udtalte ’Bosie (Wildes elsker) og jeg er også gået over til hash’

Læs mere her

Blandt de store fransk skønånder var brugen af cannabis også ret almindelig. Både Dumas (De tre Musketerer), Rimbaud, Balzac og digteren Charles Beaudelaire og mente, at cannabis var en effektiv forstærker af deres kunst. Også den tyske filosof Nietzsche, som dog senere blev ravende vanvittig, nød en bønne i ny og næ.

Microsoft grundlagt i en skævert?
Også verdens rigeste mand, Bill Gates, har åbenbart ikke haft problemer med sine forretningsevner på trods af nærkontakt med lidt fjolleurt.

Og så er vi slet ikke begyndt at nævne de tusindvis af jazzmusikere, rockmusikere, skuespillere, kunstere som bruger og betragter cannabis som et naturligt og fuldstændigt ufarligt rusmiddel.

Se listen for flere berømtheder med hang til hash