Livsfare: 44.000 danske solcelleanlæg kan give dødsstød

Har du et solcelleanlæg, har du også en fejlstrømsafbryder. Men nu advarer Sikkerhedstyrelsen om, at mange danske anlæg er monteret med forkerte og potentielt livsfarlige afbrydere. Derfor skal du tjekke.

Tilsyn på knapt 500 af de anslået 88.000 solcelleanlæg har vist, at langt hovedparten af anlæggene er installeret med en helt almindelig fejlstrømsafbryder.

Og selv om sådan en i nogle tilfælde kan være god nok, så advarer Sikkerhedstyrelsen, der har tilsyn med både installationer og elektriske apparater, nu alle solcelleejere og beder dem om at tjekke deres installation. For har man et anlæg med risiko for en fejlstrøm over 6 mA jævnstrøm, så kræver både sikkerhed og lovgivning en særlig type afbrydere, der koster ca. det dobbelte af det en almindelig afbryder koster.


Afbryderen, der kan være livsfarlig til venstre - og den sikre, til højre.

- Styrelsen har ustedt fem påbud til importører/producenter om at korrigere deres vejledninger, så de indeholder oplysning om korrekt valg af fejlstrømafbryder, siger Dorthe Rasmussen fra Sikkerhedsstyrelsen og vurderer, at de ukorrekte afbrydere sidder på godt halvdelen af de 500 kontrollerede anlæg.

Se også: Sådan kører du din el-måler baglæns

Brand og dødsstød
- Et solcelleanlæg er et lille, privat elværk, der er forbundet til elnettet. Fejl ved installationen kan både give livsfarlige elektriske stød og være årsag til brand. Derfor er det meget vigtigt, at installationen er korrekt udført, og at der er en fejlstrømsafbryder, som træder til, hvis der opstår en fejl, siger Dorthe Rasmussen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Se advarslen fra Sikkerhedsstyrelsen her

Flemming Kristensen fra EnergiMidt, der også er formand for Dansk Solcelleforening, synes dog Sikkerhedstyrelsen pisker en stemning op. Han siger til JV.dk:

- Der er tilsyneladende ikke harmoni mellem fabrikanternes og Sikkerhedsstyrelsens vurdering af, hvilken fejlstrømsafbryder der skal bruges. Forhandlerne kan kun forholde sig til, hvad fabrikanterne siger. Vi har kun en interesse i, at tingene er, som de skal være, men der er ingen grund til at skræmme tusindevis af solcelleejere. De her anlæg står i enorme antal i Tyskland, og der har mig bekendt aldrig været problemer.

Men hvad siger du? Pisker sikkerhedsstyrelsen en stemning op, eller er det godt at solcelleejere lige tjekker deres anlæg?

Se også: Solenergi gør huse til rene brandfælder

0 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere