Brev fra 4 piger på flugt fra tvangsægteskab og 'kropskontrol'

Flere og flere unge indvandrere beder om hjælp, fordi deres familier vil bestemme over dem. I Sverige har fire piger på flugt fra familien netop skrevet, hvor svært det er at få hjælp

- Vi er fire kvinder som selv har været udsat for ærevold. Og efter vores mening har de de svenske myndigheder svigtet os.

- At tage en beslutning om at forlade sin familie på grund af æresvold, betyder at man står uden for det netværk, man har haft. Man står ensom i kampen mod ens egen familie - og her i Sverige også ensom i kampen mod de sociale myndigheder, der ikke er helt forstår behovet for at beskytte os.

Måtte ikke bestemme over min krop
- Den vold vi har været udsat for foregik både fysisk og psykisk - vi måtte ikke bestemme, hvem vi kunne være sammen med, hvordan vi kunne leve vores liv og vi måtte ikke bestemme over vores egen krop.

- I dag lever vi alle fire et normalt liv med beskyttede identiteter, men det har taget mange år at komme så langt.

Sådan skriver Layla, Mona, Diana og Fatma på Svensk Radio - svt.se's - debatside i et åbent brev, der har sat gang i en mindre kommentarstorm. For de fire piger mener, at de taler på 70.000 andre unge indvandreres vegne, når de anklager systemet for at være for tunge at danse med. Og de fortæller om myndigheder, der ikke stoler på de piger, der beder om hjælp, og derfor sender pigerne tilbage til den familie, de er flygtet fra.

Deres æresfølelse sad meget dybt
Og for at vise, hvordan de selv har oplevet at blive svigtet at myndighederne, fortæller den ene sin historie i brevet:

- Jeg blev krænket og mishandlet derhjemme på grund af mit udseende. Og samtidig forsøgte min familie at gifte mig væk til en fra hjemlandet.

- Min familie var egentlig godt integreret, men deres æresfølelse sad åbenbart så dybt i dem, at de ikke kunne håndtere situationen.

- I flere år har jeg måtte leve under beskyttelse på forskellige adresser, og det bemærkelsesværdige her er, at jeg slet ikke fik hjælp af myndighederne.

- Jeg fik hjælpe af en anden pige, som havde oplevet det samme, og jeg er bange for at min situation havde set værre ud, hvis jeg var blevet hjulpet af socialtjenesten.

Flere piger søger hjælp i Danmark
De fire piger har kendskab til andre piger, der er udsat for vold, trusler og begrænsinger, og de beskriver det offentlige beredskab som et lotteri, hvor man ikke kan være sikker på at få hjælp.

I Danmark kunne vi weekenden læse, at antallet af unge indvandrere, der søger hjælp hos kommunen i såkaldte æresrelaterede konflikter, er steget fra 440 unge i 2009 til 1146 sidste år. Det er især piger, der er blevet bange for deres egen familie - og de beder især om hjælp, fordi de ikke må bestemme over deres eget liv. Til Jyllands-Posten siger integrationsminister Manu Sareen, at de unge skal gøre op med den social kontrol, de lever med:

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at et patriarkalsk æreskodeks skal bestemme over unge menneskers liv, siger Manu Sareen til Jyllands-Posten.

Men hvad tænker du? Er myndighederne gode nok til at hjælpe unge på flugt fra f.ex. tvangsægteskaber?

10 kommentarer
Vis kommentarer