Annonce:
Annonce:

Siger nej til formue: Vil hellere have et glas vand

Skuespiller Ulla Henningsen bor tæt på det område, hvor Danmarks første skifergas-boring efter planerne skal foregå. Men hun er nervøs for drikkevandet, og siger nej tak

Det kan godt være Danmark kan tjene milliarder af kroner på skifergas - men mange, bl.a. skuespiller Ulla Henningsen, er bekymret fordi gassen skal hentes op ved hjælp af fracking. (privatfoto)
Det kan godt være Danmark kan tjene milliarder af kroner på skifergas - men mange, bl.a. skuespiller Ulla Henningsen, er bekymret fordi gassen skal hentes op ved hjælp af fracking. (privatfoto)
Annonce:
Følg nationen!

Det danske skifergaseventyr kan - hvis Frederikshavn Byråd giver grønt lys i aften - ende med at give ligeså meget energi som 39 års olieproduktion i Nordsøen.

Fracking-fantastisk: Gigantisk oliefund i Europa

Milliarder er ligegyldige
Det er mange milliarder kroner, men for skuespiller Ulla Henningsen - der bor tæt på det område i Dybvad syd for Frederikshavn, hvor den første skifergas-boring er planlagt til foregå i løbet af få måneder - er pengene helt ligegyldige:

- Jeg tænker på, at unge mennesker også skal have mulighed for rent drikkevand, siger Ulla Henningsen til nationen!.

I USA - hvor man har suget skifergas op fra undergrunden i årevis - er der massive problemer med stinkende drikkevand i flere af gas-områderne. Og i Tyskland har øl-bryggerier udtalt bekymring for, om gaseventyret kan ødelægge deres grundvand.

Frygt: Gas-iver kan ødelægge tysk øl

Annonce:

Lille flertal: nej til skifergas
Og bl.a. derfor er der anmeldt en demonstration foran Frederikshavn Rådhus i dag, - en aktion både Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening støtter. Og af de 2410 læsere, der har svaret på spørgsmålet 'Hvad skal Frederikshavn byråd stemme?' er der et lille flertal imod. 46 procent svarer 'ja', mens 54 procent svarer 'nej'.

Fracking i Frederikshavn: 852 protester mod byråd

- Tjaa, fracking firmaer i USA har netop måttet give erstatning pga forurenet grundvand. Nogle steder er de nødt til at betale for rent vand så længe der bor folk i huset (husene). At der er risiko for gas i vandforsyningen er fakta for det er sket, skriver nationens! B. E., mens Roland B. er mere positiv:

- Alt der kan gøre os uafhængige af energiforsyning fra en flok sindsyge islamister i mellemøsten skal prøves.

- Hvis der ikke havde være olie i mellemøsten, kunne de havde fået lov til at slå hinanden ihjel der nede, skriver Roland B.

Hvad synes du? Skal Frederikshavn Byråd give lov til den første skifergas-boring i Danmark?

* Verdens femtestørste energiselskab, franske Total, har søgt om at udføre en prøveboring efter skifergas ved Dybvad i Nordjylland.

* Hvis byrådet i Frederikshavn onsdag godkender den første prøveboring, skal Total derefter i gang med to til fire afgrænsningsboringer.

* En egentlig udvinding af skifergas i Nordjylland ligger formentlig syv til otte år ude i fremtiden.

* Ved produktion af skifergas bruges såkaldt hydraulisk frakturering, der indebærer underjordiske sprængninger i skiferlagene og brug af kemikalier.

* Det har skabt stor lokal modstand mod skifergas, selv om det ifølge Total er muligt at beskytte grundvand og miljø med borerør og betonlag.

* VK-regeringen gav i juni 2010 tilladelse til efterforskning af skifergas i et område, der dækker næsten hele Vendsyssel. Licensen gælder i 6 år.

* En lignende ansøgning fra Total om at udvinde skifergas i Nordsjælland ligger indtil videre i læ af udviklingen i Frederikshavn.

* Den statsejede Nordsøfonden indgår med en ejerandel på 20 procent i Totals skifergasprojekt.

Kilde: Total, Frederikshavn Kommune, Danmarks Naturfredningsforening.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Selv ikke en prins kan få det hele
Annonce:
Annonce:

Mystisk mordkomplot

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: