Lurede mors kode: 13-årig har spillegæld på 141.000

De bliver yngre og yngre, de danske ludomaner. I dag begynder en 13-årig dreng i behandling for spilafhægighed

- Hey EB. Jeg er 13, snart 14 år gammel. Jeg er ludoman og skal i behandling.

- Situationen er pt. at mine forældre har mistet i alt 141.000 kr i på at jeg spillede og misbrugte deres kort pga min store spillelyst..

- Jeg spurgte f. eks min mor om jeg måtte tage hendes telefon, men i stedet aflæste jeg hendes kort.

Sådan lyder det fra en 13-årig dreng, der - anonymt, hans navn er redaktionen bekendt - i dag er begyndt i behandling for sin spilafhænghed. han fortæller, hvordan diverse pengespil på nettet efterhånden fyldte mere og mere, og at han f.ex. kunne finde på at række fingeren op i klasseværelset og bede om lov til at gå på toilettet.

Sad på toilettet og tabte penge
- Men jeg skulle ud og satse penge, og det var alt - tennis og fodbold og alt muligt. Jeg var fuldstændig besat, fortæller drengen, der med sine 13 år er en af de yngste ludomaner, der har søgt hjælp. Hans forældre - som heller ikke ønsker at stå frem med navn - opdagede at deres søn levede et liv fyldt med løgne og bedrag. Som drengen selv siger det:

- Jeg lod som om jeg var glad, men jeg var kun glad når jeg spillede.

Hvad med dig? Kender du nogen børn/unge, der er besat af spil - og som kan finde på at stjæle penge eller aflure pin-koder, for at kunne gøre det?

Drengens forældre har nu tilmeldt sig den dansk spilmyndigheds friviillige udelukkelsesregister ROFUS. Spillere er her udelukket fra alt onlinespil om penge hos spiludbydere med en tilladelse i Danmark. I midten af juni 2014 var ca. 3.500 personer registreret i ROFUS - en stigning på ca. 900 i forhold til juni sidste år - og hos Frederiksberg-centeret - der bl.a rådgiver om ludomani - kan Lotte Eriksen bekræfte, at pengespillerne bliver yngre og yngre:

De begynder når de er 10-11 år
- For nogle år siden var de 17-18-19 år, nu ser vi de er 14-15-16 år. Og de fortæller os, at de er begyndt som 10-11-årige.

- De lever et liv med løgne og tyveri, og vi opfordrer alle, der er bekymrede for om deres barn er blevet ludoman til at søge rådgivning om, hvordan man kan stoppe det, siger Lotte Eriksen, der også laver forebyggelsesarbejde på skoler og uddannelses institutioner.

Pjækker dit barn for at pille om penge?
På hjemmesiden modspillet.dk kan man læse, at de unge har brug for, at blive 'opdaget' så tidligt som muligt. Dels fordi det kan afbøde konsekvensernes effekt, og dels fordi den unges psykiske og sociale velbefindende er truet.

Forældre skal ifølge modspillet bl.a. være opmærksomme på:

  • Hvis den unge begynder, at isolere sig og vælger at spille pengespil, i stedet for at deltage i familiært samvær.
  • Hvis den unge begynder, at pjække fra skole og bliver indelukket, og måske irritabel og vred uden synlig grund.
  • Hvis den unge får økonomiske problemer, og synes at have et forbrug, som ikke modsvarer det pengebeløb, som den unge har til rådighed.

Det er klart, at visse af de ovenstående beskrivelser kan komme til udtryk hos unge mennesker, uden at de har problemer med pengespil. Men vi ved, at hvis de optræder sideløbende er der en sandsynlighed for, at det kan være problemer med pengespil, som kan være årsagen.

Spørg skolen og find ud af om vennerne spiller
Vi anbefaler, at man forsøger sig med følgende:

  • At spørge ind til den adfærd omkring pengespil, som den unge har sammen med sine venner. Spiller de? Hvad spiller de? Osv.
  • At tage kontakt til skolen og forhøre sig om, hvordan de oplever den unge og om de er opmærksom på forandringer i den unges adfærd.
  • At søge viden og information om pengespil, og evt. søge råd og vejledning.

Skal mine forældre hænge på min spillegæld?
Drengen - som er helt klar over, at han har handlet forkert og svigtet sine forældres tillid og bragt dem i en forfærdelig økonomisk situation - siger til nationen!, at han ville ønske, at der var en måde, hvor på de tab han har påført sine forældre, kunne dækkes:

- Det er mig der har misbrugt mine forældres oplysninger. Det skal vel ikke gå ud over dem, siger han, men hvad siger du?

Kender du nogle børn, der spiller om penge - og er du bekymret for dem?

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i nationen!
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen