Annonce:
Annonce:

Tiggeren græd da ældre mand slog ham og sagde: Find et job

Det er ingen løsning at give tiggerne penge, og pas på med at give tiggernes børn skolegang. Svensk udredning skaber debat

Annonce:
Følg nationen!

- Jag har mødt vældig rare mennesker her, som viser respekt og medfølelse, men der også andre - især ældre mænd - som ser vredt og mistænksomt på mig.

Sådan siger en af de cirka 4700 socialt udsatte EU-borgere, der lige nu opholder sig i Sverige og tjener penge ved at tigge eller samle flasker, i den udredning, den svenske regering bestilte sidste år - og som blev præsenteret i går.

Tiggeren - som er anonym - er interviewet i rapporten, der skal komme med løsninger på de problemer, de 4-5000 mennesker skaber i byerne.

Lige nu: Politi splitter romaers teltlejr ad

Annonce:

Græd og skammede mig i en uge
I Malmø måtte myndighederne bruge lang tid på at rydde en roma-lejr i en af byens parker - og i Stockholm føler mange indbyggere sig ifølge rapporten generet af, at møde mennesker i nød. Den anonyme tigger fortæller, at han en dag blev slået af en nydelig herre i 50-års-alderen, og at manden derpå sagde 'find et arbejde':

- Jeg græd og skammede mig en uge bagefter.

- Jeg følte mig mindreværd pga af det liv, jeg lever, siger tiggeren, der ikke er den eneste, der har oplevet vrede svenskere.

Menneskerettighedperspektivet fylder for lidt
Trusler, stenkast og knivangreb er mere eller mindre dagligdag for de udsatte EU-borgere, der også har oplevet at blive overhældt med syre, tændvæske og skudt på med luftgevær, men det, der især har skabt debat er udredningens råd om ikke at give penge til tiggere og at være varsom med at tilbyde tiggernes børn, skolegang.

– Det er virkelig opsigtsvækkende og oprørende, at der står så lidt om menneskerettigheder, siger Robert Hårdh fra organisationen Civil Rights Defenders til Svenske Dagbladet, som også har talt med Aaron Israelson, der er ved at stable et projekt med en gadeavis i Rumænien på benene:

Annonce:

Det er bedre at hjælpe end at afvise
- At føre en politik, der forsøger at udelukke romaer, gør det bare endnu sværere.

- Selv om de ikke kan få den samme levestandard som vi ønsker de skal have i Sverige, er det bedre at forsøge at hjælpe folk, end at afvise dem, siger Aaaron.

Men hvad siger du? Er du overrasket over at en svensk regeringsudrede nu opfordrer til at man IKKE giver tiggere penge - og siger at tiggernes børn ikke skal gå i svenske skoler?

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: