Bank of England talte dårligt om Brexit: Nu indrømmer de fejl

Det er de snævre økonomiske beregningsmodellers skyld, at økonomerne forudsagde trange tider, hvis briterne stemte for brexit. Sådan lyden undskydningen i dag fra cheføkonom Andrew Haldane

Masser af økonomer troede Brexit ville være dårligt for britisk økonomi. Men forbrugerne bruger flere penge, boligmarkedet går godt og folk får arbejde. Arkivfoto
Masser af økonomer troede Brexit ville være dårligt for britisk økonomi. Men forbrugerne bruger flere penge, boligmarkedet går godt og folk får arbejde. Arkivfoto

- Økonomer havde travlt med Projekt Frygt.

- Men vores frihed vil give os velstand.

Eksperterne har været under pres
Sådan skriver netdebattøren GreeneGrasshopper Theguardian.com i en af de 5421 kommentarer et interview om Brexits betydnng for den britiske økonomi har fået. Avisen har talt med Bank of Englands cheføkonom Andrew Haldane, der konstaterer, at det langtfra er gået så slemt som han og resten af 'økonom'-vældet forudså:

- Jeg har ærlig talt ondt af disse eksperter. De har jo været under et intenst pres (måske fra deres arbejdsgiver) for at støtte status quo og det bedre borgerskab.

- Og fordi alt var så usikkert, så har de gjort det letteste og gruppetænkt sig frem til noget negativt.

Ingen havde regnet med brexit
- For ingen havde jo forventet et brexit, skriver debattøren LawdMuck. og Sobieski_wake_up fortsætter:

- Noget tyder på at befolkningen er klogere end eksperterne.

- Når det handler om en sag som Brexit, så træffer folk en bedre demokratisk beslutning end de nøje udvalgte eksperter, skriver Sobieski.

Cheføkonomen håber dog, at der kan komme noget godt ud af de fejlagtige forudsigelser:

Befolkningens adfærd er irrationel
- Jeg vil ikke sige, at alt der er sagt i fortiden er forfærdeligt, men der kunne komme en genfødsel af de økonomiske modeller ud af denne krise.

- De modeller vi har (havde) er temmeligt begrænsede, og derfor dårligt rustede til af følge irrationel adfærd i befolkningen.

- De tal og den udvikling vi har set siden folkeafstemningen har overrasket positivt.

- Der er mere økonomisk modstandskraft blandt forbrugerne og på boligmarkedet, end vi havde forventet, siger haldane til Guardian, og understreger, at han stadig ser mørke skyer i løbet af de næste mange år for britisk økonomi efter brexit.

Men hvad siger du? Stoler du på økonomerne eller dig selv?

1 af 2 
2 af 2 Masser af økonomer troede Brexit ville være dårligt for britisk økonomi. Men forbrugerne bruger flere penge, boligmarkedet går godt og folk får arbejde. Arkivfoto
68 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere