Bekymrede jyder på 'lugte-tur' til Sjælland: Frygter stank af rådne æg

Kalundborgere i massevis har klaget over kvalme pga lugten fra det lokale bioagsanlæg, og nu skaber planer om et tilsvarende anlæg i Esbjerg bekymring.

Den primære biomasse til anlæget i Esbjerg skal komme fra Mucosa - et biprodukt fra produktion af blodfortyndende medicin, som fremstilles af svinetarme. Arkivfoto: Colourbox
Den primære biomasse til anlæget i Esbjerg skal komme fra Mucosa - et biprodukt fra produktion af blodfortyndende medicin, som fremstilles af svinetarme. Arkivfoto: Colourbox
Følg nationen!

- Jeg ved godt, at det kan være vanskeligt at forholde sig til fakta og udsagn på afstand.

- Derfor vil vi være meget åbne overfor at invitere bekymrede esbjergensere til at besøge anlægget i Kalundborg, så de ved selvsyn kan få et indtryk af hvordan et moderne biogasanlæg fungerer.

- Ligeledes vil vi kunne forklare, hvad der har forårsaget problemerne i Kalundborg, og den viden og de erfaringer vi har gjort os, så vi undgår lignede problemer i Esbjerg.

Kvalme og opkast
Sådan siger kommunikationsrådgiver Jens Nybo Jensen fra energiselskabet Ørsted i dag til Jydskevestkysten, der skriver om Esbjerg-borgernes bekymring for massive lugt-gener i forbindelse med en planlagt udvidelse af biogas-anlægget ved Måde.

Ørsteds biogasanlæg ved Kalundborg - der har samme størrelse som det planagte anlæg skal have - fik nemlig fornylig kritik for at sende en stank af rådne æg ud over byen.

Dansk by plaget af dårlig lugt: Det lugter af rådne æg

Tror sagtens vi kan samle en busfuld
De lokale kalundborgere meldte om hovedpine, kvalme og opkastfornemmelser, men Ørsted mener nu, at de har løst lugtproblemet, og Henrik J - der bor i området ved biogasanlægget i Esbjerg Ø - er parat til en 'lugtetur'.

- Hvis det ender med et anlæg her, så bliver det mere aktuelt.

- Og så tror jeg sagtens, vi kan samle folk til bustur til Kalundborg, siger han til avisen, men hvad siger du?

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind