Bekymret 13-årig: Drenge får luksus ferier, piger må nøjes med LaLandia

Når jeg engang kommer ud på arbejdsmarkedet er der et problem: Jeg får som pige ikke samme muligheder for at tage ud og rejse osv. som mine mandlige kollegaer på grund af lønforskellen.

- Når folk spørger mig, hvad jeg gerne vil være, når jeg bliver stor, kan jeg godt finde på at svare, at jeg gerne vil være ligestillet.

- Så kommer mange med et nyt spørgsmål: Jamen, der er da allerede ligestilling i Danmark? Men det kan jeg så oplyse dem om at der ikke er. I hvert fald ikke på arbejdsmarkedet.

Politikerne vil gerne have at vi kommer tidligt i gang
Sådan indleder Marie P, der er folkeskoleelev i hovedstadsområdet, et brev/debatindlæg til nationen! Marie er 13 år, og selv om der er et pænt stykke tid til, at hun skal ud på arbejdsmarkedet, så er hun allerede nu bekymret og vred over, at den løn hun kommer til at tjene, ligger under den løn, drengene fra hendes klasse kommer til at tjene.
Hendes indlæg - som du meget gerne må dele på Facebook - fortsætter nemlig således: 

- Lige for tiden er jeg i erhvervspraktik, lige som mange andre af Danmarks 8. klasser. Politikerne synes jo, at det meget er vigtigt, at vi unge bliver afklaret tidligt og ved, hvad vi vil lave resten af vores liv.

- Lige nu ser det ud til, at de helst ville have, at jeg skal være ingeniør, håndværker eller opfinde et mirakuløst botanisk middel, så jeg kan hjælpe positivt med at trække trækvognen med det danske velfærds-samfund.

Men jeg synes det at det knirker når man tænker på lønnen
- Men jeg synes at vognen knirker lidt med tanken om ligeløn.

- For når jeg engang kommer ud på arbejdsmarkedet og har fået et arbejde, er det selvfølgelig lønnen, der kommer til at spiller en stor rolle for det liv jeg gerne vil leve.

- Lønnen skal betale for nødvendighederne: Tag over hovedet, mad i maven, tøj på kroppen OG hvis jeg er heldig - lidt luksus i de ferieuger, jeg har at boltre mig i.

- Der er bare et problem: Jeg får som pige ikke samme muligheder for at tage ud og rejse osv. som mine mandlige kollegaer på grund af lønforskellen.

Jeg kan tage til LaLandia
- En statistik på DR.dk fra 2017 viser f.ex., at jeg - hvis jeg vælger at arbejde med bagagetransport - kun vil tjene 149 kr i timen, mens min mandlige kollega vil tjene 239 kroner i timen. 

- Han vil altså have meget bedre mulighed for forkæle sig selv og sin familie mere end jeg ville - også selvom vi kommer til, at arbejde lige mange timer, og ligger lige meget tid og energi i vores arbejde.

- Jeg kan tage min familie til LaLandia - mens min mandlige kollega kan rejse verden rundt.

Jeg synes det er dybt urimeligt
- Er det rimeligt, at jeg allerede nu som 13-årig går rundt og bekymrer mig om, at jeg ikke kommer til at få samme mængde penge i løn til at glæde mig selv og min familie med udflugter til udlandet og andre spændende ting i samme grad som mine kommende mandlige kollegaer?

- Jeg synes at det er dybt urimeligt.

- Og jeg kan simpelthen ikke forstå, at man ikke bare kan give samme til løn kvinder som til mænd, skriver Marie, men hvad mener du?

335 kommentarer
Vis kommentarer