Berits moral: Kontanthjælp giver 2000 kr mere end arbejde

Berit havde succes som selvstændig i bogføringsbranchen, men på grund af en blodprop kan hun i dag kun arbejde 16 timer pr uge. Nu viser hendes regnestykke, at der er flere penge til hende og børnene, hvis hun går på kontanthjælp. Skal hun søge kontanthjælp?

- Jeg falder åbenbart - i alle ender og kanter- mellem stolene i vores system.

- Gang på gang ender jeg med at ryge udenfor nogen muligheder for hjælp, og på INTET tidspunkt er jeg blevet tilbudt genoptræning.

Sådan indleder Berit S et brev om at være en af de danskere, der kan tjene penge på at melde sig ud af arbejdsmarkedet og gå på kontanthjælp.

Fra millionomsætning til minus på kontoen
Berit havde - da hendes bogføringsfirma kørte på højeste gear - en millionsomsætning, 5 freelancere kørende og 2 medarbejdere på kontoret, og hun lavede regnskaber og bogføring for mange store- og mellemstore virksomheder, enten på eget kontor eller direkte ude hos kunderne.


Nu har jeg netto 7.000 - og en husleje på 6500
Men d. 31. maj 2012 skete så det, der bare ikke måtte ske. Berit blev ramt af en blodprop i hovedet, der har betydet, at måtte lukke firmaet med en stor skattegæld og at hun i dag kun kan arbejde 16-18 timer om ugen. Det er ikke helt nok til at dække alle udgifterne og derfor fortsætter Berits brev således: 

- Jeg havde en forsikring, som dækkede mig fra første sygedag op til 52 uger, men siden har jeg måtte klare mig selv for de 16 timer, jeg har kunnet arbejde. 

- Jeg har en bruttoløn på 15.000,00 og en nettoløn på lige under 7.000,00. Herefter er der ingen muligheder for yderligere hjælp, udover fri SFO til min datter på 7 år, samt boligydelse.

Har to børn boende - vi lever for 3000 kr
- Jeg har to børn boende og en husleje på (når boligydelsen er fratrukket) på 6.500,00.

- En hurtig hovedregning giver mig således små 3.000 i gennemsnit at leve for, med børnepenge og ekstraordinær børnetilskud.

- Det er ikke muligt at få gældssanering eftersom jeg både 1 . tjener for lidt (husleje må max. udgøre 50% af min nettoløn (altså kr.:  3.500) og 2. ikke kan blive suppleret op til 37 timer. Her er speciallægeerklæringen ikke nok som dokumentation.

I går fik jeg afslag på fleksjob i eget firma
- Jeg har derfor anmodet om fleksjob i egen virksomhed - som i går blev afslået. For at få tilkendt fleksjob i egen virksomhed, SKAL JEG DE SENESTE 24 måneder, have haft fuldtidsarbejde i egen virksomhed.

- Det er kommunen som hele tiden har forhalet tingene, for efterfølgende at beklage, at jeg ikke har ret til fleksjob i egen virksomhed.

- Jeg kan lukke min virksomhed ned, og komme i arbejdsprøvning i alle mulige- og umulige job, i længere perioder. For til sidst, at blive tilkendt fleksjob i andre virksomheder. En lang mere omkostningsfyldt udgift for det danske system.

Så nu kan det bedre betale sig at gå på kontanthjælp
- Det kan bedre betale sig for mig, at gå på kontanthjælp fremfor at arbejde de 16 timer i egen virksomhed.

- Økonomisk får jeg 2000 mere ud af det i den sidste ende, fordi jeg sparer AM-Bidraget på de små 1500 kr. mdr. samt skal betale mindre i A-skat.

 - Havde kommunen holdt mig i systemet, var vi ikke røget på røven med vores hus og jeg havde ikke måttet stifte et ApS for at undgå direkte udlæg i egne faktura fra evt. kreditorer.

Ville snakke med hovedet i stedet for med røven
- Mit ApS havde heller ikke skullet 'bære mig igennem' min EGEN GENOPTRÆNING og samtidig sørge for, jeg fik saltet til et æg.

- Jeg havde også undgået at skulle angive ApS'et konkurs og dermed have kunnet gøre krav på Fleksjob i egen virksomhed, lang tidligere end tilfældet er.

- Jeg har i går, henvendt mig til kommunen for at få udvalgsformanden i tale. Det har ikke været nok at tage kontakt til Borgerrådgiveren.

- Derimod er jeg faktisk blevet hånet for i Jobcenteret, at have taget kontakt til ham.

- For som de sagde i går: Hvad forventer du, at han kan gøre, som vi ikke kan?

Synes de behandler mig hånligt
- Hertil svarede jeg: Jeg måtte formode, han kunne gå ind på administrationsniveau og prøve at få cheferne til, at gradbøje regler og love lidt.

- De almindelige mennesker på gulvet i Jobcenteret holder sig jo striks indenfor de kasser, som er blevet dem tildelt. Derfor anså jeg det, som en god ide, at gå til hovedet fremfor røven.

- Hvad jeg forventer mig af nationen! - udover at gøre denne sag synlig - ved jeg faktisk ikke, men det kan bare ikke være rigtigt, at systemet i Danmark ikke virker.

Skal man straffes fordi man gerne vil arbejde det man kan
- Ej heller kan det være rigtigt, at jeg bliver behandlet med hån og får følelsen af, at jeg bare skal ned med nakken, når jeg sidder til møde i Jobcenteret.

- Det virker faktisk som om, at jeg skal straffes for, at have en vilje til at ville arbejde med noget, jeg er super dygtig til, skriver Berit der sidder klar til at læse kommentarer.

Hvad ville du gøre hvis du var Berit? Blive ved med at kæmpe mod kommunen efor at få lov til at arbejde i fleksjob i egen virksomhed eller stoppe med at arbejde og søge kontanthjælp?

1 af 2 
2 af 2 
218 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere