Billig strøm: Sådan gør Sverige

Den svenske regering åbner nu for mere atomkraft - og energiselskabet Vattenfall skruer op for produktionen på Forsmark, atomkraftværket, der ligger nord for Stockholm

Forsmarks reaktorer kan levere mere strøm. lyder det fra Vattenfall. I dag, torsdag d. 23.6, kommer cirka en tredjedel af den strøm vi bruger i Danmark. Foto: Vattenfall.se
Forsmarks reaktorer kan levere mere strøm. lyder det fra Vattenfall. I dag, torsdag d. 23.6, kommer cirka en tredjedel af den strøm vi bruger i Danmark. Foto: Vattenfall.se
Følg nationen!

- Vattenfall øger produktion af kernekraft.

- Det forventes, at tage toppen af priserne i Sydsverige.

Sådan skriver det svenske nyhedsbureau TT, der også har talt med energigigantens atomchef Torbjörn Wahlborg, der bekræfter, at mere atomkraft i el-systemet vil give lavere priser til borgerne:

- Ja, det vil det til en vis grad gøre, siger Torbjörn.

30 procent kommer fra atomkraft
Og på Energiforetagen.se - det danske svar på energinet - kan man se, at de fem fungerende atomkreaktorer i Sverige, som alle er ejet af Vattenfall, producerer for fuld skrue:

Minister: Vi vil sikre billig strøm
Der er valg i Sverige til september, og den socialdemokratisk ledede svenske regering - der indtil nu har været modstandere af mere atomkraft - kom i tirsdags med en opsigtsvækkende melding:

- Vi vil sikre meget og billig strøm til Sveriges husstande og virksomheder.

- Så har vi brug for al den elproduktion, vi kan få, og en langsigtet energipolitik.

- Ikke en polariserende debat, sagde energi- og digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar. Regeringen peger nu atomkraft som en vigtig del af svensk elproduktion:

Udvikle eksisterende og fremtidig atomkraft
- Regeringen har en god dialog med ejerne af svensk atomkraft og ser positivt på udvidelser af eksisterende atomkraft. Det er vigtigt, at reglerne er moderne regler og udvikler sig i takt med, at teknologien udvikler sig.

- Regeringen vil give den svenske strålesikkerhedsmyndighed til opgave at gennemgå udviklingen af ​​de regler og andre tiltag, der er nødvendige for, at vi kan udnytte både eksisterende og fremtidig atomkraft, skrev regeringen.

Svensk strøm strømmer til Danmark i dag
Et kig på den danske el-produktion i dag viser, at vi - når det ikke blæser - er meget afhængige af el fra Sverige.

 

Atomkraftopgør i EU: Kæmpe sejr

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
BREAKINGBREAKING
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind