Bombe under nyt valg i Sverige: Vælgere skal have lov til stemme hemmeligt

Det svenske valgsystem skal laves om, hvis det står til OSCE, der havde observatører med til valget i september, hvor 673 millioner stemmesedler var i spil

I dag har hvert parti sin egen stemmeseddel i Sverige. Det betyder, at alle i praksis kan se, hvem du stemmer på, og det bør ændres, mener OSCE. (Foto: AP)
I dag har hvert parti sin egen stemmeseddel i Sverige. Det betyder, at alle i praksis kan se, hvem du stemmer på, og det bør ændres, mener OSCE. (Foto: AP)
Følg nationen!

- OSCE/ODIHRs endelige rapport om riksdags-valget i Sverige anbefaler, at der tages skridt til at sikre gennemsigtighed i valg-kampagnerner økonomi og at vælgerne får en garanti, for at deres stemme er hemmelig.

673 millioner stemmesedler er et miljøproblem
Sådan lyder det i indledningen til det, der kan blive en bombe under det kommende svenske valg - en rapport fra valgobservatørerne i organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa, OSCE, der overvågede valget d. 9. september.

Andre kan se din stemmeseddel: OSCE sender valg-observatører til Sverige

OSCE - som lagde deres rapport på nettet i går - skriver, at den måde som det svenske valgsystem er bygget på, hvor vælgerne istedet for én lang stemmeseddel med alle partierne på, skal navigere rundt i stemmesedler fra hvert parti, er et logistisk OG miljømæssigt problem. Til valget i september blev der således ifølge OSCE printet 673 millioner stemmesedler. Der bor lige over 10 millioner i Sverige.

 

Alle partier skal have lige vilkår
- Rapporten anbefaler at valghemmeligheden skal sikres i forhold til den måde, stemmesedlerne står i valglokalerne.

- Det anbefales også, at der tages skridt til at sikre, at partierne får lige mulighed for at lægge stemmesedler frem i valglokalerne, skriver OSCE, og spørgsmålet er nu, om de anbefalinger når at træde i kraft inden det næste valg, som kan komme meget snart. I dag har den tredje partileder nemlig meddelt, at hun ikke kan samle et flertal, og ingen aner, hvad der nu skal ske:

Svensk kaos: Ny politisk kæmpe-nedtur

Men hvad tror du, der sker? Og tror du svenskerne vil stemme anderledes, hvis de indfører hemmelige valg?

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind