Annonce:
Annonce:

Cancermareridt: De åbnede og lukkede igen

Loven siger, at kræftpatienten skulle have været under kniven inden for to uger. Der gik fem

Der mangler personale - især sygeplejersker - på mave-tarm-afdelingen i Aarhus - og det betyder længere ventetider. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Der mangler personale - især sygeplejersker - på mave-tarm-afdelingen i Aarhus - og det betyder længere ventetider. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Annonce:
Følg nationen!

- Da jeg blev åbnet op, var kræften for fremskreden til, at de kunne gøre noget.

- Den havde spredt sig i lymfesystemet, og der var gået for lang tid.

- Så der blev lukket igen, og det var det.

Der er ikke sygeplejersker nok
Sådan fortæller en i dag 61-årig mand til DR Nyheder, der i ugens løb har afsløret, at hele 293 kræftpatienter i periode fra januar sidste år og frem til februar i år, ikke har fået den behandling/operation inden for de to uger loven ellers siger.

Redegørelse: 293 måtte vente for længe på kræftoperation

Manden har selv kontakter licenskanalen og fortalt, at der tværtimod gik hele fem uger, før han kom under kniven på tarmkirurgisk afdeling i Aarhus. Og at han derfor endte som en af dem, der i lægejargonen hedder en 'åbne-lukke'.

Forfærdeligt: Flere 'åbne-lukke' patienter

Annonce:

De bruger pengene på byggeri
Sygeplejerskemangel har betydet, at det har været nødvendigt at lukke sengepladser i hele 2022 på Mave- og Tarmkirurgi, AUH, skriver regionen i en redegørelse om de længere - og i nogle tilfælde potentielt livsfarlige - ventetider. Og på Ekstra Bladets Facebook-profil har de udskudte operationer skabt en del debat:

- Der er råbt, skreget og skrevet om mangel på både jordmødre, sygeplejersker og læger i årevis!

- Ligeledes om arbejdsvilkårene (herunder løn) på landets sygehuse.

- Det er IKKE et lige-nu-og-her-problem!

Har sejlet i lang tid
- Flere regeringer har ladet stå til, skriver Else A. således, mens Niels J peger på, at de danske sundhedspolitikere hellere vil bruge penge på at bygge nye store sygehuse end på at sikre, at der er medarbejdere nok:

Sjusk på milliardbyggeri: Snakker om nedrivning

- Der jo mangler sygeplejersker, fordi de hellere vil arbejde i Norge eller på et privat hospital. 

- Og imens poster vi milliarder og atter milliarder i at opføre supersygehuse, som borgerne helst var foruden, skriver Niels, mens hvad tænker du?

Noget har ikke været optimalt

Supersygehus-byggerierne i Danmark er blevet langt dyrere end planlagt.

Ifølge Axcelfutures nye opgørelse har meromkostningerne ramt 9,4 milliarder kroner.

Overskridelserne skyldes budgetoverskridelser, kvalitetsforringelser og forsinkelser, hvor hele fem af de seks sygehuse ikke står klar til tiden. Dette har haft markante samfundsøkonomiske omkostninger, og det er tydeligt, at noget i processen ikke har været optimalt.

Værst ser det ud for Nyt Aalborg Universitetshospital, der står med en meromkostning på 2,7 mia. kr. - svarende til 64 pct. af det oprindelige budget.

Samlet set har problemerne med byggerierne indtil videre medført en meromkostning på hele 33,5 pct. af de oprindelige budgetter

Byggeriet af supersygehusene har altså været stærkt utilfredsstillende og har kostet samfundet langt flere penge end planlagt.

De store budgetoverskridelser og forsinkelser har haft markante samfundsøkonomiske omkostninger, og det er tydeligt, at noget i processen ikke har været optimalt.

Kilde: Axcelfuture, Erhvervslivets Tænketank

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: