Christian IX har en statue: Ricardo fortjener også en

I næste uge får filmen om det danske EM guld premiere - og det har fået kunsteren Uwe Max Jensen til at tænke på en statue af Ricardo

Ricardo havde selv en sejrs-skulptur i sin forhave - nu foreslår Uwe, at Danmark får en statue af Ricardo. (foto:Ole Frederiksen)
Ricardo havde selv en sejrs-skulptur i sin forhave - nu foreslår Uwe, at Danmark får en statue af Ricardo. (foto:Ole Frederiksen)

- Ricardo var en mand, som tiden var løbet fra. En mand af i går. Og der har sandsynligvis været større trænere end Richard Møller Nielsen.

- Men virkeligheden er altings prøve, og det var Møller Nielsen, der skaffede os EM-titlen (og i 1995 sejren i Confederations Cup).

Sådan skriver kunstneren Uwe Max Jensen i et læserbrev til Ekstra Bladet - en uge førfilmen om det danske EM guld får premiere. Uwe synes at Ricardo - som andre danske sejrherrer og kongelige - skal have en statue. Hans brev fortsætter derfor således:

Glade danske spillere står med pokalen efter 2-0 sejren over Tyskland til EM i Sverige i 1992. (Foto: Kim Agersten) Tæt på EM-heltene fra 92: Her er de i dag

- En præstation et dansk landshold hverken før eller siden har været i nærheden af.

- At Møller Nielsen efter EM-triumfen ikke følte sig hævet over at tage kontakt til Michael Laudrup, der ikke var med på guldholdet i Sverige, vidner om mandens menneskelige format. 

- I rusen efter EM-triumfen blev det foreslået, at der skulle rejses en statue af Richard Møller Nielsen på Rådhuspladsen.

- Det blev selvfølgelig aldrig til noget. Det nærmeste man kom en kunstnerisk markering for evigheden, var et portræt udført af nu afdøde Poul Anker Bech, som landsholdsspillerne forærede Richard Møller Nielsen, da han stoppede som dansk landstræner.

- I tidens løb er der rejst masser af monumenter, der hylder danske sejre (i krig) og anden hædersdåd - for eksempel monumentet i anledning af Christian IX og Dronning Louises guldbryllup i 1892.

- Måske er tiden inde til at rejse den statue af Richard Møller Nielsen nu, skriver Uwe Max Jensen, men hvad synes du?

Skal DBU/Folketinget finde penge til en statue af Ricardo? Og hvis ja, hvor stor skal den være og hvor skal den stå?

 

35 kommentarer
Vis kommentarer